2014. december 10.

Kóser séta Budapesten


Nemrég ÉP-vel részt vettünk egy budapesti kóser sétán. Egy olasz barátom fogalmazta meg a lényeget: ahhoz, hogy elfogadd, az a minimum, hogy megpróbálod megismerni őket. A vallásukat, a szokásaikat, a napi életüket, a kultúrájukat. Mennyire igaza van!
Egyszer olvastam egy blogbejegyzést Fűszeres Eszternél a mikvéről és rájöttem, hogy a pászkán (macesz, pészah), meg a Hanukán kívül, mennyire nem tudok semmit a zsidókról. Épp ideje volt „rendet tenni” a fejemben ezzel kapcsolatban, mert a zsidó vallásról, a kóserságról máig sok tévhit él az emberekben. 
A kóser séta az egyik budapesti rabbinátus vezetőjének, Oberlander Báruch rabbi  lakásán kezdődött.


Egy autentikus kóser konyhában hallgattuk meg a kóserság eredetét és alapszabályait, Oberlander Batsheva rebbecen a legfontosabb kósersági tudnivalókat be is mutatta a saját konyhájában.
Ezután átsétáltunk a Kazinczy utcába az edénymerítő mikvébe, ahol a rendkívül rokonszenves Zev Páskesz kalauzolt minket. Megtekintettük a női mikvét is, amiről Eszter blogján olvastam évekkel ezelőtt, majd átsétáltunk a Carmel Glatt Kóser étterembe ebédelni. 


Egy finom maceszgombóc leves és a sólet fogyasztása közben a kósersági szabályok mellett Eszter mesélt a hagyományos zsidó ételekről, receptekről, étkezési szokásokról is.
Ebéd után ellátogattunk a Dohány utcai Obláth kósermarketbe, ahol számbavettük a Budapesten is elérhető kóser élelmiszer- és húskínálatot, illetve megismerhettük a kósersági felügyeletet bizonyító különböző pecsétek (hechserek) rejtelmeit. (Jómagam le is csaptam pár csomag kóser panko morzsára :-) )

A séta végén egy vadonatúj kiadványt is kaptunk, amelyben az alapvető kósersági szabályok mellett ízletes receptek is találhatók, szintén Fűszeres Eszter tollából.
Hasonló sétákat az EMIH szervez az érdeklődő közönségnek januártól kezdődően minden hónapban, jelentkezni a koserseta@zsido.com címen lehet, a dátumokról és a részvétel feltételeiről ezen azoldalon lehet érdeklődni.

Kóser séta időpontok 2015-ben:

Január 11.
Február 8.
Március 8.
Április 12.
Május 10.
Június 14.
Július 12.
Augusztus 9.
Szeptember 13.
Október 11.
November 8.
December 13.

Javaslom mindenkinek, nekünk különösen érdekes volt.