2014. december 10.

Brokkoli saláta csírával


A magvak csíráztatása nem új találmány, már a föníciaiak, egyiptomiak és kínaiak is csíráztattak magvakat, mert gyógyító erőt tulajdonítottak a csíráknak. Megfelelő hőmérséklet és nedvesség hatására a magban levő tápanyagok biokémiailag átalakulnak és a mag kicsírázik. A csíra könnyen emészthető formában tartalmazza az összes tápanyagot, ami szükséges az élethez és télvíz idején igencsak jót teszünk magunkkal, ha ezzel tuningoljuk szervezetünket. Jómagam már pár nap csíra fogyasztás után olyan energia szintet tapasztaltam meg, amit már évek óta nem... pörögtem, mint egy „duracell nyuszi” a családom már mosolygott azon, hogy mennyire bírom a tempót!

A csírákat gyakorlatilag mindenhez fogyaszthatjuk: tehetjük a reggeli vajas kenyerünkre vagy a smoothie-ba, a délben fogyasztott salátába, előételhez, vagy a főételhez - akár köretnek, szendvicsbe, vagy csak úgy, magában, az íze kedvéért! Ha macerásnak tűnik otthoni csírákat nevelni szerencsére van, aki elvégzi helyettünk a munkát és bármikor hozzá tudunk jutni friss, jó minőségű biocsírákhoz.

A csírák az egészségre is jótékony hatással vannak. Tudtátok, hogy pld. a zsázsacsíra 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat és rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus? Magas az E-vitamin tartalma, értágító, alvadásgátló hatású, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő. Erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, növeli a férfierőt.
És azt, hogy a vöröskáposzta csíra kálciumtartalma megegyezik a tejével? Nem mellesleg javítja a látást, táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a keringést. Nekem a legeslegjobban a retekcsíra ízlik (abból is a sángó retek), mely nem csak finom, hanem egészséges is: természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő és immunerősítő hatású. Elősegíti a légzőszervek tisztulását, megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását. Vizelethajtó, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, szépíti a bőrt. De a csírák nem csak egészségesek, még finomak is!

Nemrég ettem egy isteni brokkoli salátát barátainknál (receptje a kaskantyúi fodrásztól származik), itthon én is elkészítettem és mivel nagyjából mindenbe teszek csírákat mostanság, ebbe is tettem.

Hozzávalók:
1 kis fej brokkoli
10 dkg füstölt, szeletelt bacon
1 fej salotta hagyma
fél marék napraforgó mag
2 evőkanál szezámmag
friss hagymacsíra és/vagy retekcsíra

Az öntethez:
2-3 evőkanál majonéz
1-2 evőkanál tejföl
pici méz és mustár

A brokkolit rózsáira szedem és lobogó vízben pár perc alatt roppanósra főzöm. Leszűröm és hagyom kihűlni. Közben apróra vágom a bacont és ropogósra sütöm, megpucolom a hagymát és félkarikára szelem, majd száraz serpenyőben picit megpirítom a szezámmagot és a tisztított napraforgó magot. Összekeverem az öntet hozzávalóit és összeállítom a salátát: egy tálban összekeverem a brokkoli rózsákat a sült baconnal, a hagyma szeletekkel, magvakkal és csírákkal. Tálaláskor meglocsolom az öntettel és csírával díszítem.

Személyes tapasztalat: ha energia-hiányos vagy, egyél naponta legalább 50 g friss csírát! Úgy bírod majd a tempót, mint én J