2014. december 2.

Zsályás, mandulás hokkaido tök krémleves, gabonatej főzőben


Jó dolog ez a gabonatej főző. Úgy rászoktunk, hogy még nyaralni is elvittük. Na nem a gép nyaralt, hanem mi, ő közben dolgozott serényen.
Azt szeretem benne leginkább, hogy nem csak magtej készítésre alkalmas, hanem krémlevest is főzhetünk benne. Most épp hokkaido tökből.

Hozzávalók:
1 evőkanál olívaolaj
400 g hokkaido tök (tisztítva mérve)
5 dkg mandula (az enyém durvára darált volt, de egész mandulával is elbánik a gép!)
1 fej salotta hagyma
1 kiskanál szárított zsálya (friss épp nem volt)
só, frissen őrölt (pondichery) bors
2 evőkanál rizsnyák (az előzőleg főzött rizstej szürleménye)


Az előkészítő munka egyszerű. Meghámozom és felaprítom a sütőtököt meg a hagymát, majd egyszerre bele teszem a gépbe a hozzávalókat. Felöntöm a max. jelzésig vízzel, elindítom a gépet (full bean milk gombbal), majd 30 perc múlva dallam jelzi, hogy kész a leves. Semmi macera, nem kell kevergetni, külön mixelni, pepecselni.
Beteg Babám bögréből kortyolta, mi kanalaztuk.