Egy újabb comfort food, amit akár előző nap is
előkészíthetünk, majd tálalás napján csak betolunk a sütőbe és készre sütünk. Ünnepi
asztalra vele!
A maradéka hidegen, vékonyra szeletelve jobb, mint bármelyik bolti felvágott.
A maradéka hidegen, vékonyra szeletelve jobb, mint bármelyik bolti felvágott.
Hozzávalók 4 főre:
kb. 1,5 kg malaccomb, kicsontozva
kb. 1,5 kg malaccomb, kicsontozva
2 fej fokhagyma
1 (bio) citrom
pár ág friss rozmaring
pár ág friss rozmaring
2 kanál (házi) chili krém (vagy harissa, sambal oelek, netán
erős pista)
2 dl olívaolaj
1,5 dl száraz fehér, vagy rozé bor
só, frissen őrölt bors
konyhai kötözőzsineg
2 dl olívaolaj
1,5 dl száraz fehér, vagy rozé bor
só, frissen őrölt bors
konyhai kötözőzsineg
A malaccombot éles késsel könyvszerűen megnyitom, hogy minél
nagyobb legyen a felülete. Sózom, borsozom és megszórom a száráról leszedett
friss rozmaring levelekkel meg 4-5 gerezdből vágott vékony fokhagyma
szeletekkel. A húst feltekerem és konyhai kötözőzsineggel összekötözöm, hogy
sülés közben megtartsa formáját. Kívülről is ízesítem sóval és frissen őrölt
borssal, majd egy füstölésig hevített serpenyőben, kevés olívaolajon minden
oldalát megkérgezem (körbepirítom). Kiveszem a serpenyőből, vékonyan megkenem
chili krémmel és a zsineg alá dugdosok pár rozmaring ágacskát. A serpenyőben
maradt ízes pörcökre öntöm a bort, egy fakanállal fellazítom azokat és 1-2
percig forralom, majd leveszem a tűzről és beleöntöm abba az edénybe (egy magas
falú sütőtálba, vagy egy vaslábosba), amiben a húst sütni fogom. Megágyazok a
húsnak pár rozmaring ággal, ráhelyezem a megkérgezett, chili krémmel bekent
húst, teszek rá 1-2 szelet citromot, mellé dobok egy vízszintesen elfelezett,
pucolatlan fej fokhagymát és a maradék fokhagyma gerezdeket (szintén héjastól),
a maradék citromot és rozmaringot. Meglocsolom az egészet a maradék
olívaolajjal, lefedem és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe puhulásig
(75-90 percre). Ha a hús megpuhult, kinyomkodom a sült citromok levét, meglocsolom
a húst az edény alján lévő szafttal és fedő nélkül visszatolom a sütőbe pár
percre, míg a felülete picit megpirul. A sütőből kivéve, letakarva, legalább
5-8 percig pihentetem, majd eltávolítom a kötöző zsineget és felszeletelem a
húst, 2 cm vastag szeletekre. Paszternákos
krumplipürével, zöld salátával tálalom.