2014. december 16.

Juhtúrós cukkinis tartelette


Kevés alapanyagból is lehet finomat. Akár előételnek, az ünnepre. Tejföl, fokhagyma, tojás nagyjából mindig van otthon, egy (két) salátacukkinit,  némi juhtúrót meg egy tekercs friss leveles tésztát nem nagy utánajárás beszerezni, másra meg nincs is szükség ehhez a friss pitéhez. A paradicsom és a tálaláshoz használt bazsalikom opcionális.
                     
Hozzávalók 6 egyszemélyes tartelette-hez:
1 csomag friss leveles tészta (a sütőpapírra feltekert fajta)
200 g juhtúró (brindza)
1 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
3 tojás
1-1 sárga és zöld salátacukkini
1 paradicsom
kevés olívaolaj
só, frissen őrölt bors
friss bazsalikom levélkék a tálaláshoz (opcionális)

A leveles tésztát kiterítem és  hat egyenlő részre osztom (sütőpapírostól). A tészta darabokkal kibélelek 6 egyszemélyes piteformát (ilyet), de a sütőpapírt nem fejtem le a tésztáról, mert erre teszem majd a vaksütéshez használt cuccot (vizuális típusúaknak: piteforma, benne a tészta, azon a sütőpapír). A forma szélein végiggörgetem a nyújtófát, ezzel levágom a tésztafelesleget, de a sütőpapírt nem, mert a túllógó széleire szükség van a vakon sütéshez. Beleszórom a tésztával kibélelt, sütőpapíros formákba a vakon sütésre használt borsómat (ehhez egy fél kilónyi sárgaborsót áldoztam be anno, amit jó pár éve csak erre használok. A vaksütésre kapható kerámia „sütőbab” nem olcsó).
220 fokos, előmelegített sütőben 8-10 percig elősütöm a tésztát, így biztosítva, hogy ne púposodjon fel és az alja ne legyen „szalonnás”. Közben előkészítem a tölteléket: a cukkinit megmosom és zöldség szeletelővel vékonyan felszeletelem. Felverem a tojásokat, belereszelem a fokhagymát, belekeverem a juhtúrót és egyneműsítem a keverékkel.  Ha az elősütött tészta pihent pár percet, beleöntöm a túrós-tojásos keveréket és kirakom a cukkini szeletekkel, tetőcserépszerűen. Középre teszek egy-egy szelet paradicsomot (ha nincs, oda is egy szelet cukkinit), meglocsolom pár csepp olívaolajjal, finoman sózom (a juhtúró sós!), tekerek rá borsot és betolom a forró (180 fokos) sütőbe, úgy 25-30  percre. 

Bazsalikom levelekkel díszítve, langyosan tálalom.