2014. december 23.

A tökéletes mákos bejglim


Volt családi receptem, de a bejglim nem mindig sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Volt, hogy kirepedt akkor is, ha megszurkáltam, a tésztája kicsit száraz, fojtós. Nyáron elkészítettem anyósom békebeli pozsonyi kiflijét és annyira jó állagú volt a tészta, hogy akkor eldöntöttem, e recept alapján sütöm a bejglit is. És akkor is, ha önfényezésnek hat, azt kell mondanom, hogy végre TÖKÉLETES bejgliket sütöttem. Nem repedt ki egyik sem, a tészta és a töltelék sem száraz, mesésen márványos, egyszerűen hibátlan. Disznózsírt nem igen használok amúgy, de ezt nem készíteném mással.

Hozzávalók 4 rúd bejglihez:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír
10 dkg cukor
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez

A mákos töltelékhez 40 dkg darált mákot fél liter tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel), 1 citrom frissen reszelt héjával és egy-másfél dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett krémesre főzöm, majd hagyom kihűlni.

A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál cukorral elkevert langyos tejben hagyom picit felfutni, közben a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát négy fele osztom és egyenként, téglalap alakúra, fél cm vastagra kinyújtom. A tészta jó zsíros, nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A kinyújtott tésztára rákenem a máktöltelék egynegyedét, és elegyengetem. A tészta két oldalát picit visszahajtom, majd az aljától tekerve szorosan felcsavarom, hogy levegő ne maradjon közte. Átemelem sütőpapíros tepsire, majd hasonlóan járok el a másik hárommal is. A maradék tojást szétválasztom, a tojás sárgájával megkenem a bejgli rudakat, és lehetőleg hűvös helyen hagyom rászáradni a sárgáját. Ezután megkenem őket a fehérjével is, ezt is hagyom rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 170 °C-fokra. A bejgliket megszurkálom (erre egy bambusz saslikpálcát használok), majd forró sütőbe tolom a tepsit és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Rácson hagyom kihűlni, mielőtt felszeletelem.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.