2008. december 27.

Mákos bejgli

A megörökölt kockás receptes füzet első oldalán ott virít ÉP örök kedvence, a mákos bejgli receptje.

Mint azt már említettem, nálunk csak a mákos töltelék játszik, dupla (tripla) adag mákkal.
Először a tölteléket készítjük el: 60 dkg darált mákot fél liter tejjel, 30 dkg porcukorral, 2 marék részeg aranymazsolával (a törkölypálinkás üveg aljáról, ennek híján rumba áztatott mazsolával), 1 citrom reszelt héjával és 1 dl rummal 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett, sűrű krémmé főzzük, hagyjuk kihűlni.
50 dkg lisztben elmorzsolunk 25 dkg vajat. 2 dkg élesztőből fél dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral kovászt készítünk, ha felfutott, hozzáadjuk a vajas liszthez. Az egészet 2 tojássárgájával, 1 ek porcukorral, csipet sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz, rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát, 60 percig pihentetjük.

Téglalap alakúra kinyújtva rászórjuk a tölteléket, elegyengetjük. A tészta két szélét 1 cm vastagságban behajtjuk, majd felcsavarjuk. Ha a rúd túl hosszú lenne, alakíthatjuk koszorúvá is. A tetejét tojássárgájával lekenjük, majd nem meleg helyen kb 12 órát pihentetjük. Ez idő alatt kissé megkel, de ezt mindenképpen hűvös helyen tegye! A 12 óra elteltével ismét kenjük le, de ezúttal a tojás fehérjével. Megvárjuk, míg a fehérje megszárad rajta, oldalát megszurkálva (nagyon fontos, ha nincs hol a gőz eltávozhasson, a bejgli szétreped) előmelegített, 180 fokos sütőben 25 - 30 percig süssük.
Ha kivettük, még forrón a tepsiben fordítsuk fel a rudakat, így hagyjuk 10-15 percig állni, így az egyes rétegek később nem válnak el egymástól.