![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk155LW4edrbJok14OZG28h4DNoJi0aRmKujFVSs4Xvhd7ZF2qsUZXH1sTbAEO4WzXg-2qFy0q-9R5Xp0I83ccnKNIz7Lp5oLsp2DRU18qoq8Mqty1eZb0Suoymg-N3D_G1RWXpKHlKgLB/s400/m%C3%A9zkal.jpg)
Boldog anyák életében eljön az a pillanat, amikor lányai kitessékelik a konyhából és átveszik a terepet a karácsonyi mézeskalács sütés - díszítés idejére.
Hozzávalók:
1,5 dl méz
10 dkg cukor
15 dkg vaj
1,5 dl méz
10 dkg cukor
15 dkg vaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt ánizskapor mag
csipet őrölt rózsabors
1 tojás
35 dkg liszt
Cukormáz:
1 tojás fehérje
15 dkg porcukor
1 tojás
35 dkg liszt
Cukormáz:
1 tojás fehérje
15 dkg porcukor
továbbá csoki csillagok, cukor gyöngyök és egyéb diszítőelemek
Legjobb, ha előző nap készítjük el a tésztát, és másnapig hűtőben tartjuk, könnyebb vele dolgozni. Az alapanyagokat dagasztógéppel összekeverjük, annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk, és 2 cipót tudjunk formálni belőle. (A szódabikarbónát előre keverjük el a liszttel.)
Másnap kissé átgyúrjuk a tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk a cipókat kb.3 mm vastagságúra, és különböző figurákat szaggatunk ki. A lehullott darabokat is újra felhasználjuk.
Egymáshoz nem túl közel lemezre rakosgatjuk őket, sütőpapírra és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 14 perc alatt kisütjük a figurákat. Amikor már a szélük megszilárdul, akkor készre sültek, kivesszük a sütőből és széles pengéjű lapáttal rácsra tesszük őket hűlni.
A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, pár percig keverjük, míg jó sűrű masszát kapunk.
Amikor már nem folyós, célszerszámba töltjük (ennek hiányában műanyag zacskóba, egyik sarkát picit levágjuk úgy, hogy kb. 3 mm-es legyen a lyuk), és megmintázzuk a figurákat a tojáshabbal, gyöngyökkel vagy más díszítőelemekkel díszítjük.
Hagyjuk megszikkadni a díszítést, csak azután rakjuk dobozba.
Legjobb, ha előző nap készítjük el a tésztát, és másnapig hűtőben tartjuk, könnyebb vele dolgozni. Az alapanyagokat dagasztógéppel összekeverjük, annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk, és 2 cipót tudjunk formálni belőle. (A szódabikarbónát előre keverjük el a liszttel.)
Másnap kissé átgyúrjuk a tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk a cipókat kb.
Egymáshoz nem túl közel lemezre rakosgatjuk őket, sütőpapírra és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 14 perc alatt kisütjük a figurákat. Amikor már a szélük megszilárdul, akkor készre sültek, kivesszük a sütőből és széles pengéjű lapáttal rácsra tesszük őket hűlni.
A cukormázhoz a tojásfehérjét felverjük, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, pár percig keverjük, míg jó sűrű masszát kapunk.
Amikor már nem folyós, célszerszámba töltjük (ennek hiányában műanyag zacskóba, egyik sarkát picit levágjuk úgy, hogy kb. 3 mm-es legyen a lyuk), és megmintázzuk a figurákat a tojáshabbal, gyöngyökkel vagy más díszítőelemekkel díszítjük.
Hagyjuk megszikkadni a díszítést, csak azután rakjuk dobozba.