2008. december 18.

Fácán húsleves


Minden évben kapunk Karácsony előtt vadász barátainktól néhány fácánt. Szépséghibája, hogy nekünk kell megpucolni, ám a végeredmény tudatában szívesen tesszük :-)

Tavaly történt egy kis „incidens”. Kaptunk egy szép fácánt és Édesapám felrakta egy tuskó tetejére a kertben, hogy majd reggel fellógatja egy-két napra, mint a vadhúst szokás, majd megpucoljuk. Este annak rendje-módja szerint kiengedte a kutyát. Másnap délelőtt keresi a fácánt, az sehol. Eltelt egy hét is (közben havazott), mire megtalálta a fácánt, elásva a kertben úgy, hogy csak a farktollai vége látszottak ki. Kutyusunk szép kis gödröt ásott és „betemette” a fácánt, de nem fektetve, hanem állítva, dolgozhatott vele jócskán… Ennek ellenére Karácsony első napján, mint minden évben, fácán húslevest ettünk (na nem abból a madárból).


Hozzávalók:

1 fácán, darabolva (ha vendégeket is várunk, toldjuk meg a húsadagot pár csirkealkatrésszel, jusson mindenkinek)

5-6 sárgarépa

2 fehérrépa

1 kisebb zeller

1 vörös­hagyma

2 gerezd fokhagyma

4-5 szem bors

szerecsendió

csipet sáfrány

kis darab gyömbér

cérnametélt vagy májgombóc.


A megtisztított, darabolt madara(ka)t fazékba tesszük és hideg vízzel felöntve kb. fél óráig főzzük, közben a habját többször leszedjük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított és megmosott zöldséget, vörös­hagymát, sáfrányt, gyömbért, fokhagymát, a borsot és egy kevés szerecsendió reszeléket, és ízlés szerint meg­sózzuk. Nagyon lassú tűzön főzzük, alig gyöngyözzön, különben zavaros lesz a leves. Amikor a hús megpuhult, a húst kiszedjük, a levest leszűrjük.

Ha már ünnep, adjuk meg a módját és májgombóccal, vagy házi cérnametélttel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: