2008. december 21.

Cârnăciori moldovenesti, azaz moldovai csomboros sütőkolbász


Dél Moldovában a legközkedveltebb zöldfűszer a csombor (borsikafű). Minden húsételhez használják, legyen az sült vagy vagdalt, kolbász, bármi. Gyerekkoromban nem rajongtam érte, de mostanában nagyon szeretem! Az alábbi receptet is onnan hoztam, egyszerű és nagyon ízletes. 

Hozzávalók:
2,5 kg sertés, darált kolbászhús (20% zsírtartalommal)
50 g
60 g fokhagyma
5 ek morzsolt csombor (a friss még jobb lett volna)
7 g frissen őrölt fekete bors

A hozzávalókat összegyúrjuk és vékonybélbe töltjük. Sütve vagy grillezve, melegen és hidegen is kitűnő.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.

9 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Érdekes, eddig azt hittem, hogy a moldovaiak kaprot tesznek a kolbászba. És fele marha - fele disznóhúsból készítik. Persze teljesen mindegy, fő az, hogy finom lett :-)))

A csombor nálam is kötelező fűszer - kovászos uborkához, a székelykáposztába, a mititeibe és a töltött káposztába. (Erről jut eszembe, hogy eszméletlen finom "sarmalute"-t ettem a múlt héten egy zabáltatással egybekötött fogadáson. Ha még nem említettem. )

gabojsza írta...

Ezt a receptet Galati-on kaptam, ott csombort tesznek mindenbe:-) A rokon néni, akitől a receptet kaptam említette, hogy lehet bele marhahúst is tenni, de ők csak disznóból készítik. Csináltunk tegnap egy fele disznó - fele marha kolbászt is, román recept alapján, de az ma ment a füstre. Poszt köv.

Judit írta...

Az jutott eszembe erről a kolbászról, hogy, parafrazálva:Dunának,Oltnak, Tiszának egy a kolbásza is, nem csak a hangja.
Én ilyet még nem ettem, de biztos finom!
Szép Karácsonyt!
Judit.

JOLI ZÖLDKOSARA írta...

Megcsináltuk, megsütöttük, ízlett, mind megettük. Kíváncsian várom, milyen lesz füstölve. Köszi.

Gabojsza írta...

Zoli, egészségetekre!
Füstölve is biztosan ízleni fog:-)

Poemil írta...

în sudul Moldovei cârnaciorii moldoveneşti se fac din carne amestec: vita, oaie, porc, în proportii diferite, dar care nu este tocată ci casăpita cu satârul, un instrument de origine orientală care arata ca un cutit mare de tocat, lat si lung. Bucatile de carne astfel tocate se sarează, se piperează şi mai ales se condimenteaza cu ardei iute si cu usturoi si cimbru. Amestecul se lasa cel putin o noapte la rece si apoi se trage în maţe de porc si se da la rece. Unii şi afuma parţial cărnaţii, alţii îi oparesc foarte puţin si apoi îi pun la uscat, dar majoritatea îi consuma proaspeţi de Craciun, cu mamaliguţă, murături sau salata de varză acra călită sau doar amestecată cu ulei de floarea soarelui şi un praf de piper şi binenţeţes vin, ca atâta sare şi comndiment cere multă bautură. Li se spune "cârnaţi trandahiri", pentru ca atunci când sunt prajiţi în untură se desfac ca petalele unui trandafir. Mai spre Ardeal se pune si boia de ardei. Poftă mare!

Névtelen írta...

în sudul Moldovei cârnaciorii moldoveneşti se fac din carne amestec: vita, oaie, porc, în proportii diferite, dar care nu este tocată ci casăpita cu satârul, un instrument de origine orientală care arata ca un cutit mare de tocat, lat si lung. Bucatile de carne astfel tocate se sarează, se piperează şi mai ales se condimenteaza cu ardei iute si cu usturoi si cimbru. Amestecul se lasa cel putin o noapte la rece si apoi se trage în maţe de porc si se da la rece. Unii şi afuma parţial cărnaţii, alţii îi oparesc foarte puţin si apoi îi pun la uscat, dar majoritatea îi consuma proaspeţi de Craciun, cu mamaliguţă, murături sau salata de varză acra călită sau doar amestecată cu ulei de floarea soarelui şi un praf de piper şi binenţeţes vin, ca atâta sare şi comndiment cere multă bautură. Li se spune "cârnaţi trandahiri", pentru ca atunci când sunt prajiţi în untură se desfac ca petalele unui trandafir. Mai spre Ardeal se pune si boia de ardei. Poftă mare!

Névtelen írta...

Dél-Moldova moldovai kolbász hús keveréke: marha-, birka-, sertés-, különböző arányban, de nem aprítva, hanem hentes a fejsze, egy eszköz, amely úgy néz ki, mint egy keleti eredetű, mint aprítókés, széles és hosszú. Apróra vágott húsdarabokat, így hozzá sót, borsot és különösen borsot és a szezon fokhagymával és kakukkfűvel. A keveréket marad legalább egy hideg éjszakán, majd húzza sertés belek és olyan hideg. Néhány részben füstölt kolbász és más, forrázás, hogy nagyon keveset, majd tegye őket száraz, de a legtöbbjük fogyasztanak friss karácsonyi puliszkával, savanyúsággal vagy savanyú káposzta saláta edzett, vagy csak kevert napraforgó olajjal és egy csipet bors és binenţeţes bor, annyi sót és igyon sok comndiment szükséges. Ők azt mondják: "kolbász trandahiri", mert sült szalonnával, ha a szirmai egy rózsa kibontakozik. Lehet bocsátani, Erdélyben és a paprika. Élvezze a nagyszerű!

Gabojsza írta...

Emile, mersi, ai dreptate, dar ce-am facut e dupa reteta lui Mama Geta si e BUN RAU:-)