2008. december 18.

Májgombóc és daragombóc levesbetét

A húslevest nem lehet megunni. Édesanyám isteni húslevest főz a mai napig, mindig többet, mint ami aznap elfogy. Hogy mégse legyen egyhangú, másnap nem tésztával, hanem májgombóccal, vagy daragombóccal esszük.



Egy 4 tagú család levesébe májgombóchoz szükséges:

2 db csirkemáj

1-2 tojás
fél fej vöröshagyma
fél csokor petrezselyem, aprítva
pár evőkanál zsemlemorzsa

1 kk vaj

só, frissen őrölt bors


A csirkemájakat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk és késsel elkaparjuk. A finomra aprított vöröshagymát egy kiskanál vajon megfonnyasztjuk. A csirkemáj pépet a tojással, dinsztelt hagymával, a vágott petrezselyemmel jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és apránként hozzákeverünk annyi zsemlemorzsát, hogy formázható, de semmiképp sem kemény massza legyen a végeredmény. Kicsit állni hagyjuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formázunk, a lassan fövő levesben megfőzzük.


Daragombócot (grízgaluskát) sokkal egyszerűbb készíteni:

1 tojást szétválasztunk, a fehérjéből habot verünk, a sárgáját elkeverjük 1 csipet sóval és 4 csapott evőkanálnyi búzadarával. Ha már egynemű, belekeverjük a fehérje habot és 2 evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. (ne készítsünk túl nagyokat, mert a dara főzés közben megdagad!)


A kép innen származik. Köszönet érte.

2 megjegyzés:

Renáta baba írta...

Szia!Nem rég találtam a blogodra,szuperek a receptek!!
Ja ,és az én férjem is imádja a mákos dolgokat!
A májgombócot levesbetétként már régen ki akartam próbálni,hamarosan meg is teszem!!

gabojsza írta...

Szia, Isten hozott!:-)))
Gyönyörű a kislányod!