2008. december 4.

A mákos rétes esete, avagy ki érti a férfiakat?


ÉP imád mindent, ami mákos. Évekig tanítgatta nekem a helyes arányokat, mármint hogy mennyi tésztához Ő mennyi máktölteléket szeret (elárulom, háromszor annyit, mint a „normális” receptek írnak)


Ma szülinapja van és mákos rétest rendelt, hát csináltam neki. Nagyon mákosat. Erre nézegeti, hümmög, majd megkérdezi: „ebben hol a tészta?” Pedig csak kedveskedni akartam…Ki érti a férfiakat? :-)))

Hozzávalók:
1 csomag réteslap (6 lap)
5 dkg olvasztott vaj
450 g mák
300 g porcukor
2 marék részeg aranymazsola (a törkölypálinkás üveg aljáról menekítettem ki őket)
1 citrom reszelt héja
3 dl tej (lehet, hogy 4 dl volt…)
1 dl rum

A mákot fáradságos munkával ledarálom. (egyesek biztosan nem fáradnak el mákdarálás közben, mert vettek darálót a konyhai segédhez:-))
Beteszem egy gyorsforralóba és összekeverem a mazsolával, cukorral, citromhéjjal, rummal, tejjel és 20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Ha már kezelhetőre hűlt, rákenem egyenletesen az addigra nedves konyharuhára fektetett, rétegenként olvasztott vajjal sebtében meglocsolt réteslapokra. A konyharuha segítségével feltekerem a rétest és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezem, olvasztott vajjal megkenem, majd megy a 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütöm, míg szép mosolygósra sül. Porcukorral meghintve, szeletelve tálalom.