2014. december 12.

Könyvajánló: Jens Priewe: A borokról könnyedén - Minden, amit a szőlőről és a borról tudni kell


Talán nem véletlen, hogy ennyi boros könyv jelenik meg mostanában. Bort kóstolni, borokról beszélni trendi dolog, de ahhoz, hogy tudatosan kóstoljunk és beszélni is tudjunk róla, szükséges némi alapismeret. Ha fapadosan közelítjük meg a témát, egy lényeges kérdés van: ízlik vagy nem? Sokaknak mindössze ez a két szempont lényeges, de a helyzet sokkal árnyaltabb, ha borválasztásra adjuk a fejünket. Ha egy bor jó, akkor jó. Ez igaz, de mitől jó, és mi az, amitől nekünk ízlik?

Ha ezekre a kérdésekre keresed a választ, ez a könyv jó választás. Tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat a különféle szőlőfajták tulajdonságairól, a szőlészet és borászat biológiájáról, a bortermelés apró trükkjeiről és a bor helyes tárolásáról. Megtudhatod azt is, mit árul el egy boros címke, mivel és hogyan nyissuk ki a palackot, mi is az a dekantálás, melyik bort milyen pohárból kóstoljunk, milyen az ideális hőmérséklet és mennyit töltsünk a pohárba belőle. 

A szerző, Jens Priewe Németország egyik legismertebb borászati szakírója. Mestere a lényegre törő, pontos és tömör fogalmazásnak, magyarázatai könnyen érthetőek. A kötetben számtalan szép fotó és ábra is segíti a tájékozódást.
Ha elolvasod ezt a könyvet, nemcsak többet fogsz tudni a borról, hanem beszélni is jobban tudsz majd róla, és több örömödet leled majd benne. Mindent tudni a borról és a szőlőről szinte lehetetlen, de a könyvből megtudhatod mi az a húsz fogalom, amit okvetlenül ismerni kell ahhoz, hogy megértsd a borszakértőket.

Jens Priewe: A borokról könnyedén - Minden, amit a szőlőről és a borról tudni kell
M-érték Kiadó
2014
168 oldal
3.999,- Ft