2014. december 26.

Sütőtök krémleves sült vargányával és parmezánnal


Igazán ünnepi, gazdag ízű krémlevest készítettem Karácsonyra, a nagy családi ebédre. Ez már a sokadik fajta sütőtök krémlevesem, de eddig ez a legfinomabb. Ha sütőtök krémleves készítésre adnád a fejed, javaslom, ezzel kezd!

Hozzávalók 4-6 főre:
egy kb. 1 kg-os sütőtök
1 fej fokhagyma
pár ág friss rozmaring
5 evőkanál olívaolaj
egy fej vöröshagyma
késhegynyi reszelt szerecsendió
5 dl (hús)alaplé
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 dl tejszín
só, frissen őrölt fekete bors
4 db (fagyasztott) vargánya gomba

A sütőtököt vízszintesen elfelezem, kikaparom a magjait, a két fél tököt tepsire teszem, enyhén sózom, borsozom. A fokhagymát pucolatlanul vízszintesen elfelezem és néhány rozmaring ággal együtt a tök üregébe teszem, meglocsolom pici olívaolajjal és 160-170 fokos sütőben 45-50 percig sütöm. 


A tök üregébe ezalatt jó sok folyadék gyűlik össze, ezt gondosan kikanalazom és félreteszem.
A hagymát megtisztítom, finomra aprítom és egy fazékban, a maradék olívaolajon megfonnyasztom. A sült tök húsát kikaparom a héjából és hozzáadom a hagymához, a félretett lével, meg a héjukból kinyomkodott sült fokhagymagerezdekkel együtt. Fűszerezzem egy kevés reszelt szerecsendióval, hozzáadom a reszelt parmezánt, felöntöm kb. 5 deci alaplével (Gordon eredetileg füstölt sonka főzőlevét öntötte rá, így ha lenne kéznél, azt használjuk). Kb. tíz percig kis lángon forralom, majd botmixerrel pürésítem, hozzáadom a tejszínt, jól elkeverem és ha szükséges, még sózom.

Közben felszeletelem a vargányát  és egy forró serpenyőben, olívaolajon megpirítom, finoman sózom, borsozom. (ha fagyasztott gombából készítem, akkor azt félig fagyosan kezdem pirítani)
A levest a sült gombával és durvára reszelt (vagy szeletelt) parmezánnal díszítve tálalom.


Gordon Ramsay receptje alapján.