Nálunk a pozsonyi kifli nem karácsonyi, vagy húsvéti
sütemény volt, hanem nyári darab, és csakis mákos változatban készült. Sosem
indultunk nyaralni Éva Mami pozsonyi kiflije nélkül, hatalmas cipős dobozba csomagolva
kaptuk útravalónak és általában ki is tartott, míg nyaraltunk. Nemrég
eszembe jutott, hogy meg kellene keresnem a süteményreceptes kockás füzetében,
egy lapon meg is találtam és megsütöttem.
Kétségtelenül finom, de mintha mégsem
olyan, mint Anyué volt. Persze lehet, hogy csak a rum aroma, meg a vanilincukor hiányzik belőle, hogy pont olyan legyen (ebbe igazi vanília és Baccardi
rum került).
Hozzávalók 40 db (méretes) kiflihez:
90 dkg liszt
30 dkg disznózsír (nem vaj, nem margarin, DISZNÓZSÍR!)
10 dkg cukor (nálam eritrit)
1 kiskanál kristálycukor az élesztő felfuttatásához
csipetnyi só
2 dkg élesztő
2 dl tej (nálam máktej)
3 tojás sárgája
1 tojás a kenéshez
A mákos töltelékhez 60 dkg darált mákot fél liter
(mák)tejjel, ízlés szerint édesítve (cukorral vagy mézzel, nálam vaníliás
eritrittel) 1 citrom frissen reszelt héjával és egy-másfél dl rummal
20-25 perc alatt, gyakori kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm, majd hagyom
kihűlni.
A lisztet elmorzsolom a zsírral. Az élesztőt egy kiskanál
cukorral (ehhez tényleg cukor kell, a nyírfacukor/xilit/eritrit nem jó az
élesztős tésztákhoz) elkevert langyos (mák)tejben hagyom picit felfutni, közben
a tojássárgáját habosra keverem a cukorral (eritrittel), majd hozzáadom az
élesztős tejjel együtt a lisztes keverékhez és alaposan összegyúrom. Letakarva
fél órát pihentetem. Fél óra elteltével a tésztát henger alakúra sodrom,
feldarabolom és kb. 40 grammos gombócokat formázok belőle. A tészta jó zsíros,
nem ragad, így lisztezni nem kell sem alá, sem a sodrófát. A gombóckákból ovális
lapocskákat nyújtok, a közepükbe hosszában belekanalazok egy-egy evőkanálnyi tölteléket,
a hosszú oldalak széleit egymásra
hajtom, az illesztést alulra fordítom és az egészet kifli formájúra alakítom, majd
sütőpapíros tepsire sorakoztatom mind a 40 kiflit. A maradék tojást szétválasztom,
a tojás sárgájával megkenem a kifliket, és lehetőleg hűvös helyen hagyom
rászáradni a sárgáját.
Ezután megkenem őket a fehérjével is, azt is hagyom
rászáradni, közben bekapcsolom a sütőt és felfűtöm 180 °C-fokra. A forró sütőbe
tolom a tepsit és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm, majd rácson hagyom
kihűlni. Sokáig eláll (ha el nem fogy :-) )