2014. július 17.

Kólás, kávés barbecue szósz


Elvetemült dolog kólából bármit is, főleg úgy, hogy kólát elvből nem iszunk, de láttam már többször alapanyagként használva (emlékeztek Nigella kólás sült sonkájára?). Egyszer élünk alapon vettem egy liter coca colát és nekiláttam, Zé legféltettebb BBQ szósz receptjét használva alapként (mondhatni továbbfejlesztettem), mert a saját változatomba nem tettem bolti chili szószt, ami számomra a „szóba sem jöhet” kategória (párszor próbáltam, de mindig emésztési gondjaim adódtak tőle, hogy finoman fejezzem ki magam). Bolti ketchup helyett is jóféle házit tettem bele, meg darált pritamin krémet (szintén saját eltevés), a csípős ízt meg chilipehellyel értem el, ha lett volna itthon friss chili, azt raktam volna bele. Akkortájt készült, mikor a Nespresso-s Coffee Challenge-re készítettem a kávés fűszerezésű hamburgert, és hirtelen ötlettől vezérelve a barbecue szószomba is tettem egy kevés kávét. Hát nem rontotta el...  A végeredmény baromi finom! Vasárnap tervezem megsütni a 3 hete érlelő zacskóban dédelgetett,  a hűtőben érlelt marha hátszín steaket, na azzal pazar lesz! Bár némi maradék sült csirkemellet is az egekbe repített. Jó, na.

Apropó Nespresso Coffee Challenge: ha Magyarországi lakosként 2014. július 31-ik szavaztok valamelyik blogger „alkotására” (semmi mást nem kell tenni, csak nyomni egy LIKE-ot arra, ami a legszimpatikusabb ezek közül), esélyesek lesztek megnyerni egy Nespresso U kávégépet! Ki ne hagyjátok a lehetőséget! Íme a BBQ szószom receptje:

Hozzávalók kb. 2,5 dl szószhoz:
fél dl olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 liter coca cola (vagy pepsi, de nem zéró és nem diet, hanem a hagyományos, cukros változat)
4 babérlevél (lehetőleg friss, de a szárított is megteszi)
2 dl házi ketchup (ha nincs, akkor bolti)
3 evőkanál szójaszósz (pl. Kikkoman)
3 evőkanál házi darált pritamin paprika (ha nincs, akkor erőspista, netán édesanna)
2 g (kb. negyed kapszula) Nespresso Arpeggio kávé
mokkáskanálnyi chilipehely vagy egy friss chili (opcionális)
1 teáskanálnyi Worchester szósz
frissen őrölt bors

Az apróra vágott  vöröshagymát az olívaolajon aranyszínűre pirítom, majd ráöntöm a liter kólát. Felforralom és hagyom főni, majd amikor már fele mennyiségűre elpárolgott, beledobom a babért és tovább forralom. Ha kb. harmadára forrt, hozzáöntöm a ketchupot, a darált pritamint, a szójaszószt, a kávét, a chilipelyhet és a Worchestert is, majd tekerek bele kevés borsot. Kevergetve addig forralom, míg szép sötétbarna és sűrű lesz.

Zé átszűrte a sajátját, én csak a babér leveleket távolítottam el, így sűrűbb és rusztikusabb az állaga, mintha átszűrtem volna. Bármilyen húst fel lehet vele dobni!