2008. október 9.

Darált paprikakrém




Évente legalább 5 kilónyi pritamin vagy kápia paprikából készül, ez kerül a pörköltekbe, tokányokba, gulyásba, bográcsban készülő ételekbe, levesekbe.


A paprikát megmosom, kiszedem a magházát, húsdarálón ledarálom és egy nagy lábasba 2 ek sóval elkeverve kb 1 órán keresztül dínsztelem. Csírátlanított üvegekbe szedem, lezárom és 20 percre meleg (nedves) dunsztba teszem.
Csípős paprikakrémhez erős paprika is kerül bele.

Nem egyenértékű az Édes Anna - Erős Pista slágertermékekkel, mert ebben nincs sem 10% só, sem Xanthán gumi (sűrítőanyagnak), sem 2 féle tartósítószer! Csak paprika, semmi "méreg".

Egy finomabb, kenyérre is kenhető változat itt.

Ha tetszett a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

5 kg-hoz elég 2 ek só?
alika

gabojsza írta...

Igen, én is rákérdeztem. Nem a só tartósítja, hanem a dinsztelés és a dunszt.

max írta...

Ne is mond, vettem a piacon, egy Nénitől, 200 gr-os, 500 huf volt, kicsit sokalltam az árát, úgy döntöttem majd inkább csinálok.

Zsuzsa írta...

Gabojsza, legközelebb lehetne szó cserekereskedelemről? ;)

Névtelen írta...

Egy újabb jó ötlet, mi nyersen szoktuk eltenni ,paprika kilójaként 20 dkg sóval.Ez sokkal jobban tetszik, gondolom , vajas kenyérre is nagyon jó lehet.
Judit

Névtelen írta...

Csak úgy magába dinsztelni, olaj nélkül?
Judit

gabojsza írta...

Zsuzsa, Veled bármikor cserekereskednék:-)))
Judit: igen, olaj nélkül, mert a paprika igen lédús.:-)

Névtelen írta...

Megtudhatnám, hogy miért csak 20 perc a meleg dunsztolás?
Köszi, Móni!

Gabojsza írta...

Mert ennyi idő elég neki a forrásban lévő vízben:-) Száraz dunsztban én is másnapig tartom.

Névtelen írta...

Oh, így már értem. Nálunk a meleg dunsztot nedves dunsztnak hívják. És a recepted alapján azt hittem, hogy száraz dunsztban kell 20 perc. Köszönöm szépen, hétvégén kipróbálom.
Móni

Gabojsza írta...

igazán nincs mit:-) sok sikert!