2008. október 31.

Baszk kolbászos csirke



Hozzávalók: 6 csirkecomb
10 dkg száraz chorizo (vagy magyar, paprikás) kolbász, felszeletelve
2 ek olíva olaj
só, frissen őrölt bors
2 piros kaliforniai paprika, 1 cm-es csíkokra vágva
2 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
6 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
egy csokor friss kakukkfű
pár szem koktélparadicsom, félbe vágva
1,5 dl száraz sherry
2 tk édes (vagy csípős) őrölt (spanyol) paprika
100 g zöld, magozott olívabogyó
ropogós, friss kenyér, a tálaláshoz

Felmelegítem a legnagyobb, vastagaljú serpenyőmet. Beleteszem a chorizo kolbászt és közepes hőfokon, gyengéden sütöm, míg kissé megbarnul és kiengedi a zsír egy részét, ekkor kiszedem egy tányérra. A kolbász zsírjához hozzáadom az olívaolajat és összemelegítem őket. A csirkecombokat sóval, borssal fűszerezem és erős lángon, körkörösen megfordítva megsütöm, majd kiszedem a combokat is a kolbász mellé.
A serpenyőbe teszem a kaliforniai paprikát, a vöröshagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet, és közepes hőfokon, pár percig pirítom a zöldségeket, míg kissé meg nem puhulnak. Hozzáadom a paradicsomot, olívabogyót, sherryt és a pirospaprikát, párat kevergetek rajta majd visszateszem a kolbászt és a csirkecombot a serpenyőbe. Lefedem és alacsony hőfokon, addig sütöm, párszor megforgatva a combokat, amíg a csirke meg nem puhul. Friss, ropogós kenyérrel tálalom. Régen ettem ilyen jóízű, rusztikus ételt.