2008. október 26.

VII. Tihanyi Látott Hal FesztiválTegnap eleget tettünk a Vinitores Tychonienses Borlovagrend meghívásának és Nagymesterünkkel együtt Tihanyban töltöttem az egész napot a VII. Tihanyi Látott Hal Fesztiválon.
A garda Tihany egyik nevezetessége, az úgynevezett látott hal. Ősszel, amikor már kellően hideg a víz, a garda közel a víz felszínéhez rajokban úszik, a halászok csónakokból - egy hegyen járó ember segítségével, aki különféle jelekkel irányítja a dombról a halászokat - követik a gardák mozgását. Ezt a hagyományt elevenítették fel 7 évvel ezelőtt.

A reggeli érkezés és welcome pálinkák elfogyasztása után kisvonattal levonultunk a kikötőbe, majd hajóra szálltunk. A Szent Miklós hajóról figyeltük a gardahalászatot,

közben kellemesen megreggeliztünk,

megkóstoltuk a halászok borát,

meg a Salánki Pincészet vörösborait. A kikötőben fogadtuk a zsákmányt,

majd felvonultunk az Apátsághoz, ahol zenés, díszruhás felvonulás után, ünnepi szentmisén megáldották a halat és az újbort. Továbbvonultunk a Visszhang-dombhoz, ahol bebizonyosodott, működik még a Tihanyi visszhang, csak kell hozzá 110 erős torkú borlovag. Kezdetét vette a gardasütés, mi pedig figyelemmel kísértük a Borrendi avatást (Bujtor Istvánt is borlovaggá avatták tegnap)

A gardát orgona fa nyársra húzzák és venyigéből rakott tűz parazsa felett sütik.

A napot egy jókedvű, 4 fogásos estebéd zárta a Ferenc Pince Csárdában. Mi az 1813-ban épült teremben foglaltunk helyet, maga a pince 1680-ban épült.
Előételnek salátaágyon prezentált füstölt busát ettünk tejszínes tormával,


ezt egy jóízű balatoni halászlé követte


a főétel sültcsülök, a köret sültkrumplit egy lecsós raguba forgatták.


A desszert túrógombóc lett volna, de azt már nem vártuk meg, mert itthon még egy babgulyásos bográcsbuli várt ránk. Hosszú és cseppet sem diétás, de szép nap volt!

3 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

De jó program!

A melegen füstöléshez itt csapórácsot használnak. Olyan mint az egéfogó, a két vasrács közé halakat raknak, összefogják és tűzközelben perzselik-füstölik. Na majd készítek képeket a karácsonyi vásáron.:-)

"saját levében" írta...

Olyan jó, hogy feltámasztották ezt a hagyományt! Főleg a venyigés sütést. Kiskoromban ettem utoljára gardát.

gabojsza írta...

Nagyon jó program volt és nem éreztem erőltetettnek egyik momentumát sem:-)
Venyigés sütésről jut eszembe: a legeslegfinomabb grillt a krokoska (szőlőtőke) parazsán lehet sütni! Tavasszal, metszés után a sorok között égettük a venyigét, annak parazsában sült héjában a krumpli:-) hmmm...de megkívántam!:-)))Semmivel össze nem hasonlítható: esteledik, fáradt már a test az egésznapi munkától, izzik a parázs, sütjük a szalonnát,isteni az illata... zsírja a parázsba csöpög, tenyerünket szinte égeti a forró krumpli, közben finom fröccsöt iszunk...Várom a tavaszt!