2008. október 26.

VII. Tihanyi Látott Hal Fesztivál


Tegnap eleget tettünk a Vinitores Tychonienses Borlovagrend meghívásának és Nagymesterünkkel együtt Tihanyban töltöttem az egész napot a VII. Tihanyi Látott Hal Fesztiválon.


A garda Tihany egyik nevezetessége, az úgynevezett látott hal. Ősszel, amikor már kellően hideg a víz, a garda közel a víz felszínéhez rajokban úszik, a halászok csónakokból - egy hegyen járó ember segítségével, aki különféle jelekkel irányítja a dombról a halászokat - követik a gardák mozgását. Ezt a hagyományt elevenítették fel 7 évvel ezelőtt.


A reggeli érkezés és welcome pálinkák elfogyasztása után kisvonattal levonultunk a kikötőbe, majd hajóra szálltunk. A Szent Miklós hajóról figyeltük a gardahalászatot,


közben kellemesen megreggeliztünk,


megkóstoltuk a halászok borát,


meg a Salánki Pincészet vörösborait. A kikötőben fogadtuk a zsákmányt,


majd felvonultunk az Apátsághoz, ahol zenés, díszruhás felvonulás után, ünnepi szentmisén megáldották a halat és az újbort. Továbbvonultunk a Visszhang-dombhoz, ahol bebizonyosodott, működik még a Tihanyi visszhang, csak kell hozzá 110 erős torkú borlovag. Kezdetét vette a gardasütés, mi pedig figyelemmel kísértük a Borrendi avatást (Bujtor Istvánt is borlovaggá avatták tegnap)


A gardát orgona fa nyársra húzzák és venyigéből rakott tűz parazsa felett sütik.


A napot egy jókedvű, 4 fogásos estebéd zárta a Ferenc Pince Csárdában. Mi az 1813-ban épült teremben foglaltunk helyet, maga a pince 1680-ban épült.

Előételnek salátaágyon prezentált füstölt busát ettünk tejszínes tormával,ezt egy jóízű balatoni halászlé követtea főétel sültcsülök, a köret sültkrumplit egy lecsós raguba forgatták.A desszert túrógombóc lett volna, de azt már nem vártuk meg, mert itthon még egy babgulyásos bográcsbuli várt ránk. Hosszú és cseppet sem diétás, de szép nap volt!

3 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

De jó program!

A melegen füstöléshez itt csapórácsot használnak. Olyan mint az egéfogó, a két vasrács közé halakat raknak, összefogják és tűzközelben perzselik-füstölik. Na majd készítek képeket a karácsonyi vásáron.:-)

"saját levében" írta...

Olyan jó, hogy feltámasztották ezt a hagyományt! Főleg a venyigés sütést. Kiskoromban ettem utoljára gardát.

gabojsza írta...

Nagyon jó program volt és nem éreztem erőltetettnek egyik momentumát sem:-)
Venyigés sütésről jut eszembe: a legeslegfinomabb grillt a krokoska (szőlőtőke) parazsán lehet sütni! Tavasszal, metszés után a sorok között égettük a venyigét, annak parazsában sült héjában a krumpli:-) hmmm...de megkívántam!:-)))Semmivel össze nem hasonlítható: esteledik, fáradt már a test az egésznapi munkától, izzik a parázs, sütjük a szalonnát,isteni az illata... zsírja a parázsba csöpög, tenyerünket szinte égeti a forró krumpli, közben finom fröccsöt iszunk...Várom a tavaszt!