2008. október 20.

Cukkini gratin ementáli sajttal




Ez volt a zsályás-ricottás sertés szűz körete, de önálló egytálételként is megállja a helyét.

Hozzávalók:
8 db saláta cukkini
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 tojásfehérje
15 dkg emmentáli sajt
só, bors
2 ek provence-i fűszerkeverék
4 ek fehérbor

3 cukkínit vékonyan felszeletelünk, a többit kb 1 cm-es kockákra vágjuk.
Meleg olíva olajon megfuttatjuk a 2 gerezd provence-i fokhagymareszelőn lereszelt fokhagymát.(Na itt elakadtam, mert jól felszerelt a konyhám, de provence-i fokhagymareszelőm, az nincs! Ezért kedvenc reszelőmmel részeltem le. Christine azzal magyarázta, hogy a provence-i fokhagymareszelőn reszelve krémes lesz a fokhagyma)
Felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a cukkinit és 20 percig hagyjuk redukálódni. Sózzuk, borsozzuk, provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük, majd ha langyosra hűlt, óvatosan belekeverjük a két, kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy kivajazott sütőtálba cukkini szeleteket fektetünk, megszórjuk reszelt sajttal (nekem szeletelt ementálim volt itthon, azt használtam). Rásimítjuk a tejszínes-tojásos massza felét, majd újabb cukkini szeletek és sajt következik. Erre jön a massza másik fele, amit a maradék cukkini szeletekkel és sajttal fedünk be, majd meglocsoljuk a borral és 180 fokos sütőben 15-20 percig (sajt olvadás – pirulásig) sütjük.

Christine Chapot receptje.