2008. október 8.

Mustárt főztem…



Olvastam pár mustár receptet, nem hagyott nyugodni a gondolat és mivel éppen peszmeget (mustmézt) főztem tegnap - az egyik legfontosabb hozzávaló így adott volt – mustármag meg éppen volt itthon kétféle is, nekiláttam tapasztalatot gyűjteni mustárkészítésben.

Az első recepthez készítője jó minőségű fehér édes mustot ajánl, amit felére kell beforralni. Az én biogazdálkodásból származó mustomat több, mint felére forraltam be (öt literből egy literre), ez gondoltam nem árthat a végeredménynek.
Használtam hozzá: 1 dl beforralt mustot, 4 dkg őrölt mustármagot és némi frissen őrölt színes borsot. A besűrített mustot felforraltam, beleszórtam a lisztté őrölt mustármagot, tekertem bele színes borsot és addig főztem, míg mustár sűrűségű lett. Folyamatos kevergetés mellett, pár percig tartott az egész. Kóstolás után kénytelen voltam megállapítani, hogy ennek a valaminek aligha van mustáríze, édes és kész. Ekkor vetettem be a második receptet, mely a mustármag mellé javasolt 5%-os ételecetet (én ezt almaecettel meg kevés sherry ecettel váltottam ki), sót és kevés vizet. Csak a buli kedvéért kevertem bele még egy kávéskanálnyi fekete mustármagot is. Hát így sem lett sokkal jobb…Egy kisüvegnyi lett belőle, amiben előzőleg a dijoni testvér lakott. Egyenlőre maradok is annál.

Erős idegzetűek csak olyan napon fogjanak hozzá, amikor simán el tudnak viselni egy kudarcot. Ámbár ha valaki használható, netán kipróbált házi mustár recepttel tud szolgálni, szívesen veszem. Nekirugaszkodnék mégyegyszer…

Update: este ÉP megkóstolta. Idézem:" Hmmm...érdekes...mi ez? darált keksz?" Na ennyit a mustáromról!

12 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Hm, pedig az a recept nekem is megtetszett. Viszont mustméz... rendszeresen szoktál főzni? Az is olyan kipróbálandó dolog, de sajna mustot már nem tudunk szerezni szerintem... szőlőből kiindulva, mondjuk néhány dl mustmézhez vajh mennyi szőlő kell szerinted?

gabojsza írta...

Most főztem először. Gondolom pár kiló szőlő elég, fajtától is függ, mennyire lédús. Én szerencsés voltam, egy barátom bioborászatából kaptam a friss mustot, csak be kellett forralnom, sokat nem kellett vele pepecselni...

Zsu írta...

Én eddig ecettel készítettem házilag mustárt (komoly 2 alkalommal), először nem főztem, úgy durván erős lett, másodszor igen, és úgy sokkal jobban tetszik az eredmény. Recept nálam itt: http://href.hu/x/756i

gabojsza írta...

Zsu, nagyon köszönöm, a recepted tényleg használhatónak tűnik, holnap nekiveselkedek mégegyszer:-)))
Amúgy ma délután kutakodtam a netem, találtam is jó pár receptet, de a Tied már ki van próbálva, ugyhogy azt készítem el:-))

Névtelen írta...

Eszmèletlen jò a fèrjed poènja(mèg,ha nem is annak szànta).K"onnyesre nevettem magam."Udv:egy màsik Zsu

gabojsza írta...

Én is kockásra nevettem magam rajta, azért is írtam be:-)))

vimizo írta...

Szia!
Én is gyütöttem a mustár recepteklet tavaly, de még nem jutottam el a kipróbálásig.
Itt vannak: http://www.vimizo.hu/?p=122 állítólag kipróbált receptek.

gabojsza írta...

Vimizo, köszönöm, én is megtaláltam, sajnos addigra mát túl voltam a "darált keksz" gyártáson:-)
Mindenképpen lesz folytatás!

Nilüfer írta...

Ukrajnából kaptam mustárport/ nem röhög:DDD/meglepően egyszerű, forró vízzel kell kikeverni, a víz és az erősségét cukorral lehet "beállítani".Lehet trükközni az ízesítéssel.És bármilyen hihetetlen, de JÓ:D

Mamma írta...

Most irányítottam Hozzád egy kedves Olvasót mustárügyileg. Aztán látom, hogy ez nem igazán volt egy sikeres projekt:-))
De most leírom, amit már múltkor is akartam:
Többször kevertem mustárt, tényleg egyszerű, mustárpor, ecet, só, cukor, csak a megfelelő arányokra kell törekedni. (igaz, az Colman's por volt:) Majd előveszem a patikamérlegemet, kivonulok a laborba és keverek:-)))

picilivi írta...

Épp ma írtam róla, hátha még érdekel...
http://ebedszunet.blogspot.com/2010/07/keszitsunk-orosz-mustart.html

fahangya írta...

simán ki kell keverni finomra őrölt mustármagot, (patikában 250g kiszerelésben olcsón kapsz fehér mustármagot,a fekete mustármag persze erősebb, az bioboltból szerezhető) kicsi sót, és annyi friss mustot hogy csurgós legyen mert még duzzad. hideg musttal csípős, meleg-forró veszi el az erejét