2008. október 21.

Birslekvár


Mint minden ősszel, idén is szép, érett birs szállítmány érkezett a szomszédból, aszaltunk belőle, mert ezt a „csipszet” örömmel rágcsálják a gyerekek és nem haragszom érte. Kell egy kevés „ágynak” a birspálinka alá, de a nagyobbik részéből lekvár és birssajt készült.

A gyümölcsöt több vízben megmostuk, (epiláltuk) daraboltuk és kicsumáztuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főztük. (azért a királyi többes szám, mert mindez a szüleim házában történt, ilyenkor a család apraja-nagyja besegít mosni, darabolni, keverni). Leszűrtük a levét, a gyümölcsmassza visszakerült a lekvárfőző edénybe, ott botmixerrel pépesítettük és kb 20 percig főztük a cukor nélkül, majd minden kg gyümölcshöz 30 dkg cukrot és fél citrom levét adtuk hozzá. Nagyjából folytonos kevergetés közben, jó félóra alatt sűrűre főztük. Csírátlanított üvegekbe került és ugyanúgy kezeltük, mint a többi lekvárt: tető rá, fejtetőre vele, majd száraz dunszt.


A leszűrt levet sajnáltam kidobni, mert cukor nélkül is jó édes és intenzíven birs íze volt, másnap egyharmadára beforraltam, híg méz sűrűségű lett, üvegekbe vár a sorsára. Majd kitalálom, mihez lesz nélkülözhetetlen, ha addig el nem fogy ásványvízzel hígítva.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Anno, mi is nagyon sok birslekvárt, kocsonyát, sajtot készítettünk, könnyű volt mert termett a kertben.Pálinkát, azt nem csináltunk-azt hogy készíted?
Most is lehet bármit készíteni mert kapok a piacon, ha nincs háromszéki, akkor van regáti.
Judit.

Névtelen írta...

Szia, Feather vagyok az Nlcről. Én a birs héját és a csutkát sem dobom ki, annyi vízzel amennyi ellepi, jól összefőzöm, utána leszűröm és cukorral újra főzöm. Gyönyörű, borostyán színű zselé lesz belőle. Régen, amikor még nem volt bolti zselé, ezt használták a háziasszonyok.
Nagyon tetszik a blogod.:D

gabojsza írta...

Judit, a pálinkát nem én készítem, csak az ágyat hozzá:-)
Feather, köszönöm:-)
A birset mi sem hámoztuk, de a csumája nem került bele. Zselét pedig a leszűrt léből főztem. A borostyán szín is stimmel:-)Isteni finom!

Névtelen írta...

Nekem a nagynénim szokott ajándékba hozni, de senki sem szereti ezért pár hét rejtegetés után kidobjuk... és azt mondjuk finom volt...sajnálom tényleg bűntudatom van, de számomra a birsalma örökké értelmezhetetlen gyümölcs lesz.