2008. október 17.

Zöldparadicsom lekvárPróbát tettem a környezetemben: vakkóstolásnak tettem ki a zöldparadicsom lekvárom. Nem tudták megmondani mit esznek, "valami egzotikus gyümölcs"-re tippeltek, de mindenki egyetértett abban, hogy nagyon, nagyon finom!
Édesanyám mesélte, hogy dédnagymamám (akire állítólag testalkatra és konyhai vonzódásban is hasonlítok) főzött régen zöldparadicsom lekvárt. Gyerekkoromban a zöldparadicsomból csak savanyúság készült, az un. gogonele, de azt idén már tettünk el, így a mostani 3,8 kg paradicsomból lekvár lett, a régi idők emlékére. Nem utoljára!

Használtam hozzá:
3,8 kg zöld paradicsomot
1,7 kg kristálycukrot
2 citrom levét és reszelt héját
1 rúd vaníliát, hosszában és keresztben is elfelezve

A recept pofon egyszerű, bár majdnem túlkomplikáltam. A zöld paradicsomot megmostam, az aljára (fenekére) keresztet metszettem a késsel és forrásba levő vízbe dobtam azzal a céllal, hogy megszabadítsam héjától. Jelentem, semmi értelme! A zöld paradicsomnak ugyanis nem jön le könnyen a héja csak akkor, ha majdnem megfőtt, úgyhogy feladtam. Hagytam langyosra hűlni, kimetszettem a csumáját és négybe vágtam (a kisebbeket félbe). Beletettem egy nagy lábosba és elkezdtem főzni. Amikor már jól kieresztette a levét, ráöntöttem a cukrot (fele annyi kiló cukor, ahány kiló a paradicsom, de az én ízlésemnek még így is kissé édes lett). Ráfacsartam a 2 citrom levét és belereszelem a héját, majd lassú tűzön, sűrűn kevergetve összefőztem, nálam ez kb. 3,5 óra volt. Úgy a második óra táján beledobtam a darabolt vanília rudat és azzal együtt főztem szép fényes, zselés állagúra.
Csírátlanított üvegekbe szedtem, lezártam és fejtetőre állítottam pár percre, majd jó meleg, puha takaróval kibélelt kosárban érték meg a másnapot.

20 megjegyzés:

bodza írta...

Én is kipróbáltam és nagyon bejött! :) Itt is köszi a receptet és az ötletet! :)

gabojsza írta...

Örülök, hogy ízlik! Nekünk is nagyon bejött, azóta valósággal "térítek" vele a barátaink között:-)

Itality írta...

jövőre azt hiszem, ezt is becsempészem a lekvár kollekcióba :)

gabojsza írta...

Érdemes!:-)))

kenga írta...

remélem még nézed a hozzászólásokat. Mi történt végül a héjjakkal? Belefőződtek?

Gabojsza írta...

Igen. Teljesen! Nem is hámozom, azóta sem, pedig minden évben készítem, van hogy 2X főzök egy szezonban. Még Brüsszelbe is "szállítok":-)))

Bozót írta...

Köszi a receptet! Most keresgéltem valamit, mert a kertemben hullik a rengeteg éretlen paradicsom és sajnálnám az állatoknak adni mindet :)

Oliver írta...

Hohó, köszi! Pont ilyen receptet kerestem, hogy egy teli kosárnyi nem beérett zöld koktélparadicsomot kivégezzek. Lehet, hogy a felét csatni-szerűen fogom eltenni.

Gabojsza írta...

Nagyon szívesen:-) Ha szeretitek a gyümölcssajtot, érdemes azt is készíteni belőle. Az talán még finomabb!

kenga írta...

hm,hm elvesztem. Főzted vízben, vagy dinsztelted?

Gabojsza írta...

Csak a saját levében! Mivel darabolva tettem fel főni, rövid idő alatt sok levet eresztett.Vízre semmi szükség:-)

Oliver írta...

Kedves Gabojsza!
Jelentem sikerült, elkészült a zöldparadicsomlekvár! Ide fel is töltöttem a receptjét és a képet:
http://www.receptvarazs.hu/receptek/5314/zoldparadicsom_lekvar

Köszi a receptet! :)
liszt olivér

Névtelen írta...

nagyon jó recept! Tavaly találtam a receptre, idén is ezt használom :-)
köszi!

Szilvia Soltészné írta...

Kedves Gabojsza!
Én ma csináltam először zöld paradicsomból lekvárt,a Te recepted alapján. Nagyon finom lett.
Szeretném megkérdezni,hogy ezt a lekvárt milyen süteményekhez lehet felhasználni? Előre is köszönöm válaszod! Üdvözlettel.Szilvia!

Gabojsza írta...

Kedves Szilvia, bevallom, én nem szoktam süteménybe tenni a zöldparadicsom lekvárt...leginkább érett sajtokhoz fogyasztjuk, ahogy a birs lekvárt is.

Szilvia Soltészné írta...

Kedves Gabojsza!
Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Igazán nem tudtam mihez kell fogyasztani .nekem volt a kertbe az idén nagyon sok ami nem érett be. Savanyúságnak már tettem el télire,és nem tudtam mihez kezdjek a többivel,akkor találtam rá a Te receptedre.Megtetszett és megcsináltam.Gondolkodtam is rajta azután,hogy készen lett a lekvár,hogy most mihez fogom elhasználni.Ezért is kérdeztelek meg. Köszönöm még egyszer a tanácsodat ki fogom próbálni biztosan nagyon finom lesz a sajtokhoz. Üdvözlettel.Szilvia!

Marcsi írta...

Gyerekkoromban Édesanyám is készített zöld paradicsom lekvárt, nagyon szerettük:) Én nem főztem még .

Névtelen írta...

Nagyon fincsi lett, köszönet e receptért.

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!

Tavaly nem érett rendesen a paradicsomunk, így aztán nagyon sok zöldparadicsomunk lett. Ekkor találtam rá a receptedre és elkészítettem a lekvárt. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
Sok-sok üveggel lett, ezért az üvegekbe meréskor egy keveset hagytam a lábosban és kisujjnyi gyömbérdarabokkal forraltam még pár percig. Nem dobtam ki belőle, hanem minden üvegbe tettem egy kis darab gyömbért. Nagyon pikáns lett.
Mi piritósra kenve szeretjük a legjobban.

Próbáltál sütőben készíteni lekvárt? Legalább 15 éve csak így készítem. Nagy tételben különösen egyszerű, kb. félóránként elég megkeverni és nem ég oda. Egyetlen hátránya, hogy a lábas szélét nehezebb mosogatni. Oda valóban rásül - ez a lekvár ízén nem érződik -, felülről lefelé, ahogy csökken, sűrűsödik.


Tavaly ilyenkor még nagyon sok sütőtökünk volt az Apukámtól, így aztán kipróbáltam és abból is főztem lekvárt. Még van belőle, tehát jól tartósítható. (Tartósítószert csak a folpack és a tető közé teszek minden befőzésnél, amit még a Juli suliból tanultam.)

További sok sikert a bloghoz!

L.

Gabojsza írta...

Köszönöm a visszajelzést!
Szoktam sütőben lekvárt készíteni, a szilvát, cseresznyét, meggyet mindig sütőben sütöm. A gyömbéres zöldparadicsom nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni én is. Köszönöm!