2008. október 13.

Junk food

78 féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerű gyorséttermi menü – állítja a The Independent című brit napilap elemzésében. Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerűbb hamburgercég legnagyobb menüje tartalmaz 78 mesterséges adalékot, azaz „fogásonként" átlagosan hét „E" található az ételsorban.

Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetűek.

A Big Mac-szendvics ezért 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari „műanyagot" tartalmazott. Valamiféle adalékot pedig gyakorlatilag az étterem teljes választéka tartalmaz – beleértve a grillezett csirkemellet és a salátákat is.

Egyes szakemberek szerint néhány adalék mellékhatása lehet nehézlégzés és fejfájás. A Big Mac és a sajtburger – a vizsgálat szerint – olyan tartósítószert tartalmaz, amelyről megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit, hasonlóan a cég 1250 brit éttermében árusított desszertek és üdítőitalok színezékeihez. Holott a vállalat – éppen az fogyasztóvédők kampányának hatására – azt állította, hogy csökkenti termékeiben az E-számú adalékokat. A napilap tanulmánya ennek éppen az ellenkezőjét látszott bizonyítani: az elmúlt év során a felhasznált adalékok inkább szaporodtak, mint csökkentek.

A közelmúltban a McDonald's elleni számos vád - sokan szinte az elhízás egyik fő okozójaként emlegették – miatt több „egészséges" étel került a kínálatba, mint például a saláta és az ásványvíz; valamint ekkor vezették be a „legfrissebb alapanyagokból készült" szlogent is.

A vállalat brit csoportja nem volt hajlandó nyilatkozni az adalékanyagokról a The Independentnek. A lap tesztje szerint azonban a brit kínálatban csak a gyümölcsös táska, a tea és a nyers répa mentes a hozzáadott anyagoktól. Ellenben a lapkasajt savanyúságot szabályozó anyagot tartalmaz, a bacon(szalonna) aszkorbinsavat és nitrites sót, amelyet máskülönben műtrágyák és robbanóanyagok gyártására használnak.

A Southamptoni Egyetem kutatói szerint bizonyos adalékok hozzájárulhatnak a gyermekek figyelemzavaros tünetegyüttesének súlyosbodásához. Az általuk vizsgált anyagok közül a gyorsétteremlánc az E110-es és E104-es sárga, az E124-es vörös ételszínezékeket, valamint a nátrium-benzoátot (E211) használja.

A McDonald's közleményében kijelentette, hogy igyekszik megszabadulni a tartósítószerektől, s hogy a southamptoni kutatás vegyszerei közül csak a nátrium-benzoát mutatható ki a burgerekben, az is kizárólag a savanyúságban. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy beszállítóikat ösztönzik az adalékanyagok használatának csökkentésére „ahol lehet".

A cég honlapján biztosítja a fogyasztókat, hogy az új termékek nem tartalmaznak nátrium-benzoátot és színezékeket. A The Independent 2007 szeptemberi első vizsgálata azonban 568 különféle adalékanyagot talált a McDonald"s termékeiben. Októberben pedig ez a szám már 578-ra emelkedett.
Forrás: MTI A kép innen származik, köszönet érte.

Ne etessük gyerekeinket ilyenfajta méreggel!

8 megjegyzés:

max írta...

Borzalmas, és még akkor a sütőanyagokat nem is taglalják:-), pedig volna ott is mit keresgélni.
Nesze neked a világ egyik legnagyobb food cége, és egy halom szutykot árul.

Névtelen írta...

Aszkorbinsav = C vitamin. Ezzel próbálják ellensúlyozni a káros adalékanyagokat?

Renata írta...

jaj ne...
szegény felfújt pofijú gyerekek...

lena írta...

máháhá, az nem a michelin emberke a képen?

gabojsza írta...

Szerintem nem vicces...

Névtelen írta...

78 FÉLE??? Akkor lehet, hogy fogásonként több is volt, mivel ugyanazt a valamit több mindenbe rakják... Egyébként a nitrites pácsót a botulizmus nevû, igen veszélyes és halálos fertõzés kivédésére rakják a hentesárukba, én inkább kérem.

Maimoni írta...

Érdekes, hogy bár mi is sulykoljuk a gyerekekbe, hogy a McDonalds milyen, ennek ellenére rendszeresen megkérdezik, hogy nem megyünk-e oda... Szóval, bár normális kajt nem bírnak készíteni, a marketinghez értenek...

Névtelen írta...

Az aszkorbinsav (INN: ascorbic acid) egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező szerves sav. Fehér vagy világossárga kristályok formájában jelenik meg. Az aszkorbinsav L-enantiomere más néven C-vitamin. A név eredete: a- fosztóképző és scorbuticus (skorbut) mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet.