2008. október 27.

Fehér piskóta


Ideális alternatívája a Pavlova tortának, ha összejött pár tojásfehérje amivel nem tudok mit kezdeni.

Minden tojásfehérjéhez 1 ek cukrot és 1 ek lisztet használok.
A tojásfehérjéket elkezdem habbá verni, hozzáadom apránként a cukrot, amivel fényes és kemény habot verek, végül evőkanalanként beleszórom a lisztet. Teszek bele egy mokkáskanálnyi vanília esszenciát, sokat dob az ízén.
Egy őzgerinc- vagy hosszúkás (kalács) formát kivajazok, kilisztezek. Beleöntöm a tésztát és a tetejére lisztbe hempergetett gyümölcsöt (pld. meggybefőttet), durvára darabolt mandulát, mogyorót, vagy diót szórok. Azért hempergetem meg lisztben, mert így van rá esély, hogy nem vándorol azonnal a tészta aljára. Világosra sütöm, deszkára borítva hűtöm, szeletelem, porcukrozva tálalom.