2008. október 18.
Sült padlizsán pástétom fűszeres paradicsomszósszal
Papeton d’aubergine, azaz sült padlizsán pástétom fűszeres paradicsomszósszal
Amint azt már említettem, részt vettem egy provence-i főzőesten, ahol Christine Chapot egyszerű, ám annál ízletesebb provence-i menüsorral kápráztatott el minket olyannyira, hogy hazaérve azonnal meg kellett mutatnom itthon is, mit tanultam.
Mesélte, hogy Tavele-ben, a kis Provence-i faluban ahol él, nagyon egyszerűen és egészségesen étkeznek, mértékletes fűszerezéssel készítik az ételeket. Leginkább friss fűszernövényeket használnak: kakukkfüvet, tárkonyt, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, babérlevelet, meg szerecsendiót, fahéjat, tengeri sót és fekete borsot. Jókat mosolyogtunk, mert minden fogást provence-i fűszerkeverékkel ízesített:-)
A papeton pástétomot jelent és ez a padlizsán étel tényleg olyan - színében, állagában - mint egy pástétom.
Hozzávalók 4 főre:
2 padlizsán
2 salotta hagyma, apróra vágva
2-3 ek olivaolaj
3 tojás
2 dl tejszín
fél tk tengeri só
negyed tk őrölt bors
A paradicsomszószhoz:
1 kg paradicsom (én egy 400 ml-s hámozott paradicsom konzervet használtam)
pár gerezd fokhagyma
provence-i fűszerkeverék
A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk. Wokban olívaolajat melegítünk, megfuttatjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a padlizsánt és gyakran kevergetve puhára pároljuk. Ha már langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást, a tejszínt, sót, borsot és botmixerrel simára dolgozzuk. A masszát szilikon (muffin) formákba kanalazzuk és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a fűszeres paradicsomszószt: ha friss paradicsomot használunk, meghámozzuk, aprítjuk. Én konzervet használtam, így ezt a munkafázist megúsztam. Olajat melegítünk a wokban, átfuttatjuk rajta az aprított fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és jó sűrűre főzzük, majd alaposan átturmixoljuk.
A papetont melegen a paradicsomszósszal tálaljuk. Hidegen is nagyon finom!
Christine Chapot receptje.