2008. október 18.

Provence-i menü – I.


Papeton d’aubergine, azaz sült padlizsán pástétom fűszeres paradicsomszósszal

Amint azt már említettem, részt vettem egy provence-i főzőesten, ahol Christine Chapot egyszerű, ám annál ízletesebb provence-i menüsorral kápráztatott el minket olyannyira, hogy hazaérve azonnal meg kellett mutatnom itthon is, mit tanultam.
Mesélte, hogy Tavele-ben, a kis Provence-i faluban ahol él, nagyon egyszerűen és egészségesen étkeznek, mértékletes fűszerezéssel készítik az ételeket. Leginkább friss fűszernövényeket használnak: kakukkfüvet, tárkonyt, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, babérlevelet, meg szerecsendiót, fahéjat, tengeri sót és fekete borsot. Jókat mosolyogtunk, mert minden fogást provence-i fűszerkeverékkel ízesített:-)
A papeton pástétomot jelent és ez a padlizsán étel tényleg olyan - színében, állagában - mint egy pástétom.

Hozzávalók 4 főre:
2 padlizsán
2 salotta hagyma, apróra vágva
2-3 ek olivaolaj
3 tojás
2 dl tejszín
fél tk tengeri só
negyed tk őrölt bors

A paradicsomszószhoz:
1 kg paradicsom (én egy 400 ml-s hámozott paradicsom konzervet használtam)
pár gerezd fokhagyma
provence-i fűszerkeverék

A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk. Wokban olivaolajat melegítünk, megfuttatjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a padlizsánt és gyakran kevergetve puhára pároljuk. Ha már langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást, a tejszínt, sót, borsot és botmixerrel simára dolgozzuk. A masszát szilikon (muffin) formákba kanalazzuk és 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a fűszeres paradicsomszószt: ha friss paradicsomot használunk, meghámozzuk, aprítjuk. Én konzervet használtam, így ezt a munkafázist megúsztam. Olajat melegítünk a wokban, átfuttatjuk rajta az aprított fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és jó sűrűre főzzük, majd alaposan átturmixoljuk.

A papetont melegen a paradicsomszósszal tálaljuk. Hidegen is nagyon finom!

Christine Chapot receptje.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, nagyon tetszik, meg ie csinálom, nem hámozod meg a padlizsánt???
Sziszi

gabojsza írta...

De igen, azzal kezdek: " A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk. Wokban olivaolajat melegítünk,... "

BeckZsu írta...

Ez a padlizsánmuffin nagyon tetszik! Ilyet még nem hallottam, ki kell próbálnom!

Névtelen írta...

Bocsáss meg, úgy látszik a padlizsánimádatom miatt rosszul látok. Ngyon finom lett!
Sziszi

Névtelen írta...

A nyálam elcseppent, mikor végigolvastam a receptet. Sokmindent készítek "vinetéből" padlizsánból, de ilyent még nem , soha. Azonnal megcsináltam, az íze isteni:), hogy egy közeli rokonodat idézzem.
De a pástétom , miután kivettem a sütőből, összeesett. :( M it csináltam rosszul? Kb. 30 percig sütöttem 170 fokon.
Természetesen, az utolsó morzsáig elfogyott, pedig elég szép mennyiség lett belőle.
Nagyon szeretem a bloggodat, naponta olvaslak.
Üdv: Júlia

gabojsza írta...

Kedves Júlia, nem tudom, mi lehet az oka.Nekem nem esett össze, még másnap sem, olyan maradt mint a képen látszik. A sütési idő és a hőmérséklet is jónak tűnik nálad. Légkeveréses sütőben sütöttem. Másra nem tudok gondolni.
Köszönöm kedves szavaidat:-)

Névtelen írta...

Bocsánat, milyen az a salotta hagyma? Vöröshagymával helyettesíthetem?

gabojsza írta...

Én inkább egy lágyabb lilahagymával helyettesíteném, de persze lehet vöröshagymával is:-)
A salottáról itt olvasható egy jó kis cikk:
http://href.hu/x/7gtb