2008. október 21.

Birsalma sajtA birssajt ugyanúgy készült mint a lekvár, csak több cukor került bele és tovább főztük.

A gyümölcsöt több vízben megmossuk, (epiláljuk) daraboljuk és kicsumázzuk, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főzzük.


Leszűrjük a levét, a gyümölcsmasszát visszatesszük a lekvárfőző edénybe, ott botmixerrel pépesítjük és kb 20 percig főzzük cukor nélkül, majd minden kg gyümölcshöz 30-50 dkg cukrot és fél citrom levét adjuk hozzá. Nagyjából folytonos kevergetés közben sűrűre főztük, addig, míg fényes, zselés nem lesz.
Ha valaki szereti, keverhet bele durvára darabolt, vagy darált diót (mi most natúr változatot készítettünk).
A masszát fóliával bélelt tálcára, vagy őzgerinc formába öntjük, ahogy hűl, úgy dermed. Másnap kiborítjuk a formából és száraz helyen pár napig szárítjuk, időnként megforgatva.

3 megjegyzés:

t írta...

Kedves Gabojsza! Ma megcsináltam a birssajtot a te recepted szerint, csak kevertem bele még durvára vágott diót is a végén. Az enyém jelenleg olyan okkersárga színű, ez így rendben van szerinted? Úgy szeretném én is, ha olyan szép színe lenne ennek is, mint a tiédnek! Megköszönöm, ha válaszolsz! t.

Gabojsza írta...

Kedves t, a szárítás közben is sötétedik valamennyire, de az "alapszín" elsősorban a birs fajtájától függ. Én még reménykednék:-)

Névtelen írta...

Nekem anyukám tavaly is, idén is csinált, családi recept szerint és mindkétszer okkersárga lett. Szerintem a szín nem mérvadó :)