2008. október 23.

Gong Bao csirke



Huszonnyolcadik születésnapomat Krakkóban ünnepeltem a Wierzynekben, amit akkoriban Krakkó legjobb éttermének tartottak. Abban az egy hétben amit Krakkóban töltöttünk voltam életemben először kínai étteremben, ott ettünk gong bao csirkét és ez volt az első kínai étel, amit megtanultam elkészíteni. Volt az akkori munkahelyemen egy kollégám, akinek szakácsnő feleségétől kaptam a receptet, amiben a hozzávalók között zacskós „kínai fix” is szerepelt. Jó ideje már magam kutyulom a szószt is hozzá.

Hozzávalók:
1 csirkemell filé, kis kockákra/csíkokra vágva
szárított chili pehely (ízlés szerint)
1-2 újhagyma vagy póré, vékony szeletekre vágva
ujjnyi friss gyömbér, reszelve
1-1 zöld, sárga, piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
1 konzerv szeletelt gomba
1 konzerv darabolt ananász
1 üveg (konzerv) bambuszrügy
1-2 ek pörkölt földimogyoró (ha sózott, leöblítem róla a sót)
1-2 ek világos szójaszósz
1- 2 ek kukoricakeményítő
1/2 ek cukor, vagy méz
pár ek rizs főzőbor
1-2 ek rizsecet
2 -3 dl víz
2 ek olívaolaj

A csirkehúst és a zöldségeket feldarabolom, a konzerveket felnyitom, levüket leszűröm. Egy kis tálban összekeverem a vizet, szójaszószt, rizsecetet, mézet (cukrot), kukoricakeményítőt, rizsbort, chili pelyhet. Ez a munka dandárja, ha ez megvan, gyakorlatilag jó tíz percen belül lehet enni!
A felforrósított wokban, az olívaolajon megfuttatom a reszelt gyömbért, rádobom és megsütöm a kockázott (csíkozott) csirkemellet. Ha folytonos rázogatás-kevergetés mellett zsírjára sült, felöntöm a szósszal, ahogy forrni és sűrűsödni kezd, hozzáadom a zöldségeket és a mogyorót. Még pár percig rotyogtatom és kész! (úgy jó, ha a zöldségek még roppanósak)
Üvegtésztával, vagy rizzsel körítem.