2018. február 19.

Házi magos mustár


Jó ideje már a mustárt is házilag készítem. Sokkal jobb, mint a bolti mustárok és az alábbi alap, natúr mustárt sokféleképpen lehet variálni különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel, a variációs lehetőségeknek tényleg csak a képzelet szab határt.

Hozzávalók:
5 dkg fehér mustármag 
1 dl Tokaji érlelt Jonatán almaecet 
1 dl száraz fehérbor (vagy almalé, vagy víz)
negyed mokkáskanál stevia, vagy 2 kiskanál méz 
1 teáskanál kurkuma 
1 teáskanál reszelt torma
egy csipet só 

A mustármagot egy tálkába teszem, felöntöm az almaecettel és hagyom, hogy 2-3 óra alatt a mustármag teljesen beszívja a ecetet. Öntök rá egy dl fehérbort és hagyom az egészet 2 napig ázni. 2 nap után leöntöm róla a felesleges bort és félreteszem, mert ezzel tudom a mustár állagát hígítani, ha túl sűrű lenne. Hozzáadom a reszelt tormát, egy teáskanálnyi kurkumát és az édesítőt, majd botmixerrel krémesre pürésítem az egészet.
Ha túl csípősnek érezném, lehet hozzákeverni egy kis reszelt almát, az enyhíti a csípősségét, de én direkt élvezem a jó kis csípős ízét. Sterilizált kisüvegekben, hűtőszekrényben tárolom.

Zsófi és Vali is hasonlóan készítik.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.