2018. február 13.

Valéria torta, a Kohlmann örökség


Ezt a csodás, isteni finom tortát legkedvesebb unokatestvérem felesége, Dóri sütötte a karácsonyi ünnepi ebéd desszertjeként. A Kohlman és Felmayer család - Dóri apai nagymamájának felmenői - az 1800-as évek elején jöttek az akkori "népvándorlásnál" Bajorországból, Szegeden és Gyulán telepedtek le, egy részük kékfestő volt. Dórinak van egy, a dédapja által kézzel írt családi szakácskönyve, ebből származik az alábbi recept. Igazi békebeli, ünnepi torta, ami még gluténmentes is!

Hozzávalók a tésztahoz:
10 tojás fehérje
25 dkg cukor
25 dkg szárazon pirított, héjtalanított őrölt török mogyoró

A krémhez:
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
15-20 dkg jó minőségű, 70% kakaótartalmú étcsokoládé
10 dkg vaj (habosra kikeverve)

A mázhoz:
5 dkg cukor
egy marék egész pirított mogyoró

 Azzal kezdem, hogy megpirítom a mogyorót: száraz, forró serpenyőbe teszem és folyamatosan kevergetem, hogy ne égjen meg. Amikor enyhén  megbarnul, kiöntöm egy tiszta konyharuhára, betakarom vele, így lesz egy kis batyu, ezt megdörzsölgetem jó alaposan. A héj a konyharuhára ragad, a mogyorót héj nélkül ki lehet szedni, utána ki lehet rázni a konyharuhát. Ha ezt a fázist meg akarom úszni, veszek készre pirított török mogyorót a kedvenc lelőhelyemen :-)

Elkészítem a tésztát: a 10 tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verem. Beleteszem a cukrot, addig keverem amíg feloldódik., majd hozzáadom a az őrölt mogyorót- így egy sűrűn folyó tésztát kapok.
Sütőpapírral bélelt 25 X 35 cm-es tepsibe* öntöm, 11-12 percig előmelegített, 200 C-fokos légkeveréses sütőben sütöm (10 percig nem nyitom ki a sütőt!). Kiborítom egy másik sütőpapírra- a könnyebb mozgatás végett, majd ha kihűlt, a tésztát a keskenyebb oldalával párhuzamosan 4 egyenlő részre vágom fel- így 4 „emeletes” lesz a torta.

A krémhez vízgőz felett felolvasztok 15-20 dkg étcsokoládét, majd 4 tojás sárgáját habosra keverek 10 dkg cukorral.  A felolvadt csokoládéhoz keverem a cukros, habos tojássárgáját úgy, hogy krémes maradjon, és lassan sűrűsödjön. (kb. 5 perc).
Hagyom langyosra hűlni. (türelmesen kell várni!) Fokozatosan hozzáadagolom a csokis-cukros-tojássárgás krémhez a habosra vert vajat, homogén krémmé keverem. Ha nem vagyok elég türelmes és nem hagyom eleget hűlni a csokis tojáskrémet, akkor a vaj megolvad, és izzasztó tevékenység lesz ismét szép, sima, egységes krémet csinálni belőle, így fő a türelem!
A kész krémmel a tortát laponként megkenem a végleges tálaló tálcán, majd bekenem kívülről is. A tálcát körbetörlöm a csokimaszat miatt.

A mázhoz megolvasztok 6 dkg cukrot, hozzáadok egy marék egész pirított mogyorót és rázogatva hagyom, hogy az olvadt cukor körül ölelje a mogyorószemeket. Egy sütőpapírral bélelt tálcára öntöm a folyékony cukros mogyorót, majd ha kihűlt, egy nem szöszölős konyharuhába csomagolom és összetöröm egy arra alkalmas eszközzel (húsklopfoló, vagy kalapács)
Stabil alátámasztás kívántatik, mert meglepően határozottan kell püfölni a mogyorót, hogy törmelék legyen (a daráló túl lisztesre őrli).
Ha kész a morzsa állagú cukros mogyoró, akkor egy lapos kés segítségével a csokis bevonatú  tortán egyenletesen eloszlatom. Az oldalát úgy "vakolom", hogy a tálcára szórok egy kis darált cukros mogyorót, és alulról felfele a lapos késsel rásimítom. Amúgy cukros darált mogyorót lehet előre csomagolt változatban is kapni, ennek azonban az a hátránya, hogy a belerakott csomósodás gátló adalék miatt a csoki krémbe sem ragad bele szívesen.

Érdemes egy napig hűvös helyen pihentetni a tortát fogyasztás előtt és aki nem annyira édes szájú, nyugodtan csökkentheti a receptben írt cukormennyiséget.

* A képen látható torta tésztája 25 X 35 cm-es tepsiben sült. Ha nincs pont ekkora tepsi kéznél, lehet picit nagyobba (vagy kisebbe) sütni, ennek megfelelően a tészta picit vékonyabb, vagy vastagabb lesz.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.