2018. január 15.

Kökénylekvár


Év végén tettünk ÉP-vel meg a lányokkal egy nagy erdei sétát, útba ejtettünk pár kökény bokrot is, aminek terméséből évek óta készülök kökénylekvárt főzni, de eddig mindig elmaradt... vagy túl korán jártunk a kökénybokrok felé és még nem csípte meg a fagy, vagy túl későn, és már nem igen volt mit szedni... De most jött el az ideje az én kökénylekváromnak! Volt már mínusz 7 fok is, a szemek még nem indultak aszalásnak, kukacosnak sem látszottak, szedtünk hát egy fél szatyorral, aztán Újév napjának délutánján meg is nyitottam a 2018-as befőzőszezont.

A kökénylekvár (vagy szörp) készítése egyszerű, de nem a pikk-pakk munkák egyike, mert kissé munkaigényes. Ki kell válogatni a szép, ép szemeket, majd le kell szárazni őket. Több vízben megmosni, majd főzni, passzírozni, majd a gyümölcsvelőt újra főzni.
Így utólag azt mondom, megérte. Isteni finom kökénylekvárom lett úgy is, hogy semmivel nem fűszereztem, mindössze egy kevés természetes, Inka Sweet steviával édesítettem, mert magában ehetetlenül fanyar lett volna.

A kiválogatott, leszárazott és alaposan megmosott kökényt magostól, annyi vízben amennyi majdnem ellepi, felteszem főni. Forrástól számítva 12-15 percig főzöm, ez alatt a szemek megpuhulnak, lehet magtalanítani passzírozással, akkora lyukú szűrőn, amin a magok nem mennek át.
A magmentes, amúgy sűrű gyümölcsvelőt ismét felforralom, ízlés szerint édesítem, majd forrástól számítva kb.15 percig kis lángon kevergetve főzöm (mivel magas a pektin tartalma, nem kell túl sokáig főzni), közben sterilizálom*  a lekváros üvegeket és kupakjaikat. 
A kész kökénylekvárt még forrón a sterilizált üvegekbe töltöm, a szintén steril tetőkkel lezárom és kihűlésig száraz dunsztban tartom.

Szörpöt nem igen iszunk, de ha innánk, a „törkölyből” főznék kökényszörpöt úgy, hogy a passzírozás után visszamaradt részt felönteném vízzel, és cukorral (vagy édesítőszerrel) összefőzném. Szűrés után sterilizált üvegekbe önteném és száraz dunsztban hagynám kihűlni.


*A lekváros üvegeket nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Leggyakrabban betolom a 120-130 Celsius-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás és olyan is van, aki mikróban csírátlanít.
Mivel most nem főztem be nagy mennyiséget és pár pici üveg miatt luxusnak tűnt felfűteni a sütőt, a csírátlanítást a SmartChef szakácsrobotban végeztem. Tettem az edényének aljába egy pont beleillő szilikonlapot, erre pakoltam az elmosogatott üvegeket, melléjük a kupakokat, meg a weck üvegek gumi tömítéseit. Öntöttem az edénybe ujjnyi vizet és 130 fokon, 15 percig jártattam a gépet. 


Tökéletes megoldás, ha csak pár darab kisméretű üveget kell csírátlanítani.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.