2018. február 18.

Padlizsános lasagne


„Lássuk, mi van itthon” helyzet szülte ebéd volt. Soha rosszabbat!
Az a jó benne, hogy akár télen is el lehet követni, mert padlizsánt már bármikor kapni.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:
2 db közepes méretű padlizsán
4-5 dl házi paradicsomszósz, vagy ennek hiányában egy konzerv hámozott paradicsom, pár gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, késhegynyi cukor és kis csokor friss, vagy 1 ek szárított bazsalikom
fél csomag lasagne tészta (friss, vagy szárított)
20 dkg szarvasi mozzarella (lében) (van light, és laktózmentes változat is!)
20 dkg szeletelt szarvasi füstölt mozzarella
10 dkg reszelt parmezán
olívaolaj

Ha nincs kéznél házi paradicsomszósz, főzök egyet konzerv hámozott paradicsomból: kevés olívaolajon finomra vágott hagymát és fokhagymát dinsztelek, majd hozzáadom a hámozott paradicsom konzervet. Sózom, késhegynyi cukorral édesítem. A paradicsomokat szétnyomkodom, apróra tépdesett friss bazsalikomot, vagy evőkanálnyi szárítottat adok hozzá, majd kis lángon nem túl sűrűre besűrítem.

A padlizsánt hosszában vékony (5 mm-es) szeletekre vágom, félórára besózom, majd leöblítem. Konyhai papírtörlővel szárazra törlöm és olívaolajon aranyszínűre sütöm. Papírral leitatom az olajat és összeállítom az ételt: egy magasabb falú sütőtál aljába öntök egy kevés házi paradicsomszószt, erre teszem az első réteg sült padlizsánt, rá egy sor lasagne tésztát. Vékony rétegben paradicsomszószt kanalazok rá, erre vékonyra szeletelt mozzarellát, amit egy szűrőben előzetesen lecsöpögtetek. A mozzarellára reszelt parmezánt szórok. A rétegeket addig ismételem, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére padlizsán kerüljön, amit füstölt mozzarellával és parmezánnal hintek meg, majd előmelegített sütőben, 180-200º C-on 20-30 percig sütöm. Ha a teteje megpirult, kiveszem a sütőből és pihentetem legalább negyed órát, mert langyosan finomabb, mint forrón.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.