ÉP nagy chili imádó. Napi szinten eszik chilit, bármilyen
leves van, tesz bele egy keveset. Beérett a kertben a chilik egy része, azokból
főztem egy bitang erős krémet, amiből késhegynyi is elég egy tál ételbe. Természetesen
tartósítószer és adalékanyagok nélkül készült (mint minden, amit elteszek).
Hozzávalók:
chili paprika (lehet többféle)
1 paradicsom
só
balzsamecet
méz
nagyon pici (40-50 ml-es) sterilizált befőttesüvegek
Mennyiségeket nem írok, mindenki készítse szája íze szerint.
A chilit nem aprítom, hanem blenderbe (ebbe több fér egyszerre), vagy késes
robotgép aljára teszek egy paradicsomot, mert kell némi lé, hogy a paprikákat
is fel tudja aprítani, majd a paradicsomra teszem a száruktól megszabadított
chiliket, csumájukkal, magjaikkal együtt, némileg felaprítva (gumi kesztyűben
végzendő művelet!). Krémesre turmixolom, majd felteszem főni. Sózom, teszek
bele pici balzsamecetet és némi mézet, majd addig főzöm kevergetve, míg kicsit
besűrűsödik. Ha már kellően sűrű az állaga, még forrón sterilizált üvegekbe
szedem (egészen picikbe, hogy mihamarabb elfogyjon, mert nincs benne
tartósítószer és felbontás után max. egy hetet bír ki a hűtőben). A megtöltött
üvegekre rátekerem a tetőt, fejtetőre állítom őket pár percre, majd száraz
dunsztban hagyom teljesen kihűlni. A legközelebbi adagba teszek majd egy kis
reszelt fokhagymát is, biztosan nem ront a végeredményen.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.