2017. szeptember 7.

Házi chilikrém, avagy az én Erős Pistám


ÉP nagy chili imádó. Napi szinten eszik chilit, bármilyen leves van, tesz bele egy keveset. Beérett a kertben a chilik egy része, azokból főztem egy bitang erős krémet, amiből késhegynyi is elég egy tál ételbe. Természetesen tartósítószer és adalékanyagok nélkül készült (mint minden, amit elteszek).

Hozzávalók:
chili paprika (lehet többféle)
1 paradicsom
balzsamecet
méz
nagyon pici (40-50 ml-es) sterilizált befőttesüvegek


Mennyiségeket nem írok, mindenki készítse szája íze szerint. A chilit nem aprítom, hanem blenderbe (ebbe több fér egyszerre), vagy késes robotgép aljára teszek egy paradicsomot, mert kell némi lé, hogy a paprikákat is fel tudja aprítani, majd a paradicsomra teszem a száruktól megszabadított chiliket, csumájukkal, magjaikkal együtt, némileg felaprítva (gumi kesztyűben végzendő művelet!). Krémesre turmixolom, majd felteszem főni. Sózom, teszek bele pici balzsamecetet és némi mézet, majd addig főzöm kevergetve, míg kicsit besűrűsödik. Ha már kellően sűrű az állaga, még forrón sterilizált üvegekbe szedem (egészen picikbe, hogy mihamarabb elfogyjon, mert nincs benne tartósítószer és felbontás után max. egy hetet bír ki a hűtőben). A megtöltött üvegekre rátekerem a tetőt, fejtetőre állítom őket pár percre, majd száraz dunsztban hagyom teljesen kihűlni. A legközelebbi adagba teszek majd egy kis reszelt fokhagymát is, biztosan nem ront a végeredményen.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.