Kiskőrösön a tótok hozták divatba, manapság
már csak kihalásos alapon lehet hólabda sütőformához jutni, hacsak nincsenek az
ember lányának Balaton parti barátai akik vesznek neki ott, ahol nem annyira
kapós, mint Kiskőrösön (itt is köszönet érte!). Egyszerű, de nagyszerű édesség,
mint sok régi recept. Nagyon sokan a kozák sapkát ismerik hólabdának, felénk ez a hólabda.
Hozzávalók 20 darabhoz:
35 dkg liszt
5 tojás sárgája
1 csapott tk só
2 tk cukor
2,5-3 ek tejföl
1 kupica pálinka vagy 1 ek ecet (pálinkával finomabb,
ecettel hólyagosabb lesz a végeredmény)
a sütéshez napraforgó olaj
A tésztát jól összegyúrjuk rétestészta
keménységűre, legalább fél órát pihentetjük, majd ötfelé osztjuk és vékonyra, lehetőleg kerek formára nyújtjuk. Minden kört
elnegyedelünk, majd mindegyik közepébe derelyevágó segítségével párhuzamos
vágásokat ejtünk.
Egy kisebb, magas falú edényben
annyi olajat forrósítunk, hogy a sütőforma kerek része majd teljesen elmerüljön
benne. Egy-egy bevagdosott tésztát a két
szélén a két kisujjunkkal megemelünk, kicsit megtekergetjük (mintha hógolyót
gyúrnánk) majd a formába helyezzük, a formát összezárjuk és a forró olajba
helyezve pár perc alatt aranybarnára sütjük a hólabdákat.
Ha megsült, kivesszük
a formából, papírtörlőn lecsöpögtetjük, még melegen
porcukorba – amit lehet ízesíteni fahéjjal, vaníliával – meghempergetjük.
A receptet Zsuzsa nénitől kaptam, akitől a HabLola receptje
is származik, a fázisképeket a kiskőrösi szlovák tájházban készítettem 2010-ben.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.