2017. szeptember 25.

Hólabda


Kiskőrösön a tótok hozták divatba, manapság már csak kihalásos alapon lehet hólabda sütőformához jutni, hacsak nincsenek az ember lányának Balaton parti barátai akik vesznek neki ott, ahol nem annyira kapós, mint Kiskőrösön (itt is köszönet érte!). Egyszerű, de nagyszerű édesség, mint sok régi recept. Nagyon sokan a kozák sapkát ismerik hólabdának, felénk ez a hólabda.

Hozzávalók 20 darabhoz:
35 dkg liszt
5 tojás sárgája
1 csapott tk só
2 tk cukor
2,5-3 ek tejföl
1 kupica pálinka vagy 1 ek ecet (pálinkával finomabb, ecettel hólyagosabb lesz a végeredmény)
a sütéshez napraforgó olaj

A tésztát jól összegyúrjuk rétestészta keménységűre, legalább fél órát pihentetjük, majd ötfelé osztjuk és vékonyra, lehetőleg kerek formára nyújtjuk. Minden kört elnegyedelünk, majd mindegyik közepébe derelyevágó segítségével párhuzamos vágásokat ejtünk.
Egy kisebb, magas falú edényben annyi olajat forrósítunk, hogy a sütőforma kerek része majd teljesen elmerüljön benne. Egy-egy bevagdosott tésztát a két szélén a két kisujjunkkal megemelünk, kicsit megtekergetjük (mintha hógolyót gyúrnánk) majd a formába helyezzük, a formát összezárjuk és a forró olajba helyezve pár perc alatt aranybarnára sütjük a hólabdákat.


 Ha megsült, kivesszük a formából, papírtörlőn lecsöpögtetjük, még melegen porcukorba – amit lehet ízesíteni fahéjjal, vaníliával – meghempergetjük.

A receptet Zsuzsa nénitől kaptam, akitől a HabLola receptje is származik, a fázisképeket a kiskőrösi szlovák tájházban készítettem 2010-ben.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.