Padlizsánból
lekvárt? Fügével meg dióval? Miért ne?
Főztem már korábban lekvárt padlizsánból és nagyon ízlett, így megörültem, mikor újabb padlizsán lekvár receptre bukkantam Ildi blogján. A saját verziómba füge is került és kevésbé édesre főztem, mert már rég nem szeretjük a túl édes lekvárokat (sem).
Főztem már korábban lekvárt padlizsánból és nagyon ízlett, így megörültem, mikor újabb padlizsán lekvár receptre bukkantam Ildi blogján. A saját verziómba füge is került és kevésbé édesre főztem, mert már rég nem szeretjük a túl édes lekvárokat (sem).
Hozzávalók:
1
kg zsenge padlizsán
10
db lila füge
15
dkg szárazon pirított dióbél
20
dkg cukor (én mézzel főztem)
5-6
dl víz
1
vaníliarúd kikapart belseje
1
teáskanál őrölt fahéj
1/2
bio citrom reszelt héja és leve
1
teáskanál őrölt gyömbér
Fél
liter vizet összeforralok a cukorral (mézzel), közben meghámozom a
padlizsánokat és egy centis kockákra vágom. A diót száraz serpenyőben illatosra
pirítom, majd késes robotgépben nem túl finomra aprítom. A fügéket megmosom és
a padlizsánnal azonos méretűre kockázom.
Ha
a cukor felolvadt a forrásban lévő vízben, beledobom a padlizsán és füge
kockákat. Eleinte lehet, hogy nem lepi el az összeset, de egy idő után
összeesik annyira, hogy ellepje. Hozzá adom diót és a fűszereket, a citrom
levét és héját, majd elkeverem és kevergetve főzöm. Egy idő után kezd majd sűrűsödni
a főzet, ekkor botmixerrel keverek rajta párat. Ha elérte a kívánt állagot, még
forrón sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom a kupakokkal és fejtetőre állítom pár
percre, majd száraz dunsztban hagyom teljesen kihűlni.
Nagyon
kellemes, komplex ízű lekvár lett belőle, érett sajtokhoz fogom kínálni.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.