A klasszikus, padlizsános ajvár helyett inkább
padlizsán-mentes változatot főztem, mivel előző hajaz a zakuszkára, amiből idén
is készült háromszoros adag, egész pontosan 107 üveggel.
A ajvárhoz a paprikát faszén parázson koromfeketére sütöttem, megpucoltam, majd összefőztem a fűszeres, házi paradicsomlevemmel és az ajvárhoz való többi ízesítővel. Remek kence lett, amit sültekhez, sajtokhoz, vagy csak úgy, vajas kenyérre lehet kenni.
A ajvárhoz a paprikát faszén parázson koromfeketére sütöttem, megpucoltam, majd összefőztem a fűszeres, házi paradicsomlevemmel és az ajvárhoz való többi ízesítővel. Remek kence lett, amit sültekhez, sajtokhoz, vagy csak úgy, vajas kenyérre lehet kenni.
Hozzávalók:
5 kg húsos, piros paprika (pritamin, kaliforniai, vagy
kápia), a mennyiség nyersen, tisztítva (kicsumázva) mérve
3 dl (házi) paradicsomlé
1dl olívaolaj
cukor, só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
1 fej fokhagyma, tisztítva és lereszelve
1 csokor petrezselyemzöld
50 ml balzsamecet
A paprikák héjas oldalát hólyagosra,
koromfeketére sütöm a grillrácson. A nyílt tűztől valami fenséges plusz ízt kap,
de szabadtéri grillezés hiányában sütőben, grill fokozaton, vagy egy fém
platnin, a kályhán lehet megsütni. Régi fajta villanytűzhelynél lehet egyenesen
a melegedő fémlapra rakni a paprikát, a kerámialapos tűzhely erre nem igazán alkalmas.
Ha megsült, azonnal egy edénybe teszem és lefedem, pár perc alatt a saját maga melegében dunsztolódik, a héja meg könnyen lejön.
Közben levet ereszt, azt semmiképpen nem dobom ki, mert igen ízes! Ha mindet megpucoltam, blenderben/késes robotgépben összeturmixolom a többi hozzávalóval és egy edénybe téve negyed óra-húsz percig forralom, majd steril, még forró üvegekbe teszem, rátekerem a kupakot és fejre fordítom pár percre. Száraz dunsztban (plédek között, bebugyolálva) hagyom kihűlni.
Készítettem teljesen krémes változatot, de olyat is, amiben van julienre (gyufaszálra) vágott sült paprika is. A képen az látható.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha megsült, azonnal egy edénybe teszem és lefedem, pár perc alatt a saját maga melegében dunsztolódik, a héja meg könnyen lejön.
Közben levet ereszt, azt semmiképpen nem dobom ki, mert igen ízes! Ha mindet megpucoltam, blenderben/késes robotgépben összeturmixolom a többi hozzávalóval és egy edénybe téve negyed óra-húsz percig forralom, majd steril, még forró üvegekbe teszem, rátekerem a kupakot és fejre fordítom pár percre. Száraz dunsztban (plédek között, bebugyolálva) hagyom kihűlni.
Készítettem teljesen krémes változatot, de olyat is, amiben van julienre (gyufaszálra) vágott sült paprika is. A képen az látható.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.