2011. szeptember 14.

Fűszeres paradicsom ivólé és szósz


Hosszúra nyúlt szünet után újra itt! Megjártuk fél Európát, elvittük Nagylányt a messzi Dániába, hazafelé tettünk egy pár napos kitérőt Belgiumba, lassan kezdem magam utolérni az itthoni teendőkkel, igyekszem visszalehelni az életet a blogba is, mert az elmúlt 3 hétben csak azok tudják mi történt mostanában mifelénk, akik a Facebookon is követik Gabojsza konyháját.

Még mindig tart a paradicsom szezon, ilyenkor kapható talán a legízesebb, legérettebb paradicsom egész évben. Idén is jókora adag fűszeres ivólé készült, lesz mire rájárni a télen.

Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségű érett, jó édes és lédús paradicsom, gondosan megmosva, szárát, zöld, illetve hibás, foltos részeit eltávolítva, összevagdosva és nyersen lepasszírozva
5 liter passzírozott paradicsomléhez 1 csokor friss petrezselyem 
literenként 1 babérlevél,  1 jó késhegynyi őrölt bors, őrölt fahéj és őrölt gyömbér, csipet nádcukor
zellersó, ízlés szerint

A passzírozással idén sem bajlódtam, a Kecskeméti Zöldségkutató Intézet dolgozói elvégezték helyettem a paradicsom passzírozás fáradságos műveletét. Idén 40 liter nyers paradicsomlevet vettünk, mire Kecskemétről hazaértünk vele, még mindig legalább 40-45 fokos volt. A friss paradicsomlébe beletettem a fűszereket, a megmosott és késes robotgépben aprított petrezselyemzöldet, új szerelmemet, a zellersót. Felforraltam (ez eltartott pár órát…) és vagy 30 percig kevergetve főztem, így egy picit besűrűsödött, egy részét sterilizált üvegekbe töltöttem, ledugaszoltam és száraz dunsztban hagytam kihűlni. A maradékot tovább főztem, így az jobban besűrűsödött, nem annyira mint egy ketchup, de az ivólétől jóval sűrűbb.
Lesz belőle Bloody Mary, télen paradicsomleves, tésztaszósz, meg fogy majd csak úgy, üvegből, futás után.