2011. augusztus 30.

II. Nemzeti Gulyás Napi beszámoló

2011 augusztus utolsó szombatján volt a II. Nemzeti Gulyás Nap.
Ugyanúgy mint tavaly, idén is Kaskantyún ünnepeltünk. Ugyanúgy, mint tavaly, kemencében sütöttem kenyeret, immár 21 kg lisztből. 


Most is a dagasztás nélküli változatot készítettem, nem mellesleg kényelmi okokból, mert egymagam nehezen bírtam volna el ennyi tészta dagasztásával. A kánikula miatt nem este kevertem be a tésztát, mert reggelre túlkelt volna, hanem mint az igazi pékek, éjjel 2-kor kezdtem a tésztakészítést és nagyon jó állagú tésztát sikerült kevernem. Délelőtt 10-re a kemence befűtve várt, meghajtogattam az addig pihenő tésztát, bevagdostam a tetejüket, 


hagytam még fél órát kelni és a szombat reggeli piacról beszerzett óriás káposztalevelekre téve betoltam a jól befűtött kemencébe. Kevesebb, mint 1 óra alatt az aljuk már szép, kopogó hangot adott, a tetejük viszont szenesre égett,


amit puliszka keverő fával szépen levertem, lereszeltem és igazi erdélyies, káposztalevélen sült, verthéjú kenyér került a számtalan bográcsban készült gulyások, pörköltek mellé. 


Még több kép a kenyérsütésről és a gulyásnapról a Facebook oldalamon.
A fotóimmal készült riport, Réka tollából, a Szeretlek Magyarország oldalán.

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

hű, ha jövőre is sütsz, s összejön, bizisten odamegyek.

bár most már (tavaly óta) egyre komolyabban "fenyegetem" Édesanyám, hogy belerángatom egy kemencés kenyérsütésbe, sőt a férfinépnek kilátásba helyeztem a tüzelési feladatot.

Seafalcon írta...

Én lecsót főztem, ha nem is Kaskantyún, de Akán!

http://hajoka.blogspot.com/2011/08/lecso-bogracsban-ii-nemzeti-gulyasnap.html

Bianka írta...

Juj de jó, irigy vagyok

Orpheo írta...

Gyakran feleségével együtt figyelte a blog. Ugyanaz a finom ételek, hogy néha próbálkozik ha nem lenne nehéz a magyar nyelv:)

Üdvözlet!

[Én is google fordító - Remélem, hogy nem sok hiba:)]

Gabojsza írta...

Orpheo, dziękuję!

Verus írta...

Hú, ez elképesztően jól néz ki :-)

retriever írta...

Humm, looks delicious, wonderfull
http://retriever-louisettesblogs.blogspot.com/