Ugyanúgy mint tavaly, idén is Kaskantyún ünnepeltünk. Ugyanúgy, mint tavaly, kemencében sütöttem kenyeret, immár 21 kg lisztből.
Most is a dagasztás nélküli változatot készítettem, nem mellesleg kényelmi okokból, mert egymagam nehezen bírtam volna el ennyi tészta dagasztásával. A kánikula miatt nem este kevertem be a tésztát, mert reggelre túlkelt volna, hanem mint az igazi pékek, éjjel 2-kor kezdtem a tésztakészítést és nagyon jó állagú tésztát sikerült kevernem. Délelőtt 10-re a kemence befűtve várt, meghajtogattam az addig pihenő tésztát, bevagdostam a tetejüket,
hagytam még fél órát kelni és a szombat reggeli piacról beszerzett óriás káposztalevelekre téve betoltam a jól befűtött kemencébe. Kevesebb, mint 1 óra alatt az aljuk már szép, kopogó hangot adott, a tetejük viszont szenesre égett,
amit puliszka keverő fával szépen levertem, lereszeltem és igazi erdélyies, káposztalevélen sült, verthéjú kenyér került a számtalan bográcsban készült gulyások, pörköltek mellé.
Még több kép a kenyérsütésről és a gulyásnapról a Facebook oldalamon.
A fotóimmal készült riport, Réka tollából, a Szeretlek Magyarország oldalán.
A fotóimmal készült riport, Réka tollából, a Szeretlek Magyarország oldalán.