2011. augusztus 10.

Szilvás szederlekvár crème de cassis-al


Hozzávalók:
1 kg szeder
200 g barna nádcukor
1 csomag 3:1 lekvárzselésítő
1 dl crème de cassis (mandulával ízesített feketeribizli likőr)
1 kg lekvárnak való szilva, vagy 1 nagy üveg (700 ml) natúr, cukormentes szilvalekvár

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

Ha friss szilvát használok, így járok el vele, elkészült állapotában (forrón) várakoztatom, míg hozzákeverem a szederhez. Én tavalyi szilvalekvárt használtam, így lényegesen lerövidült az elkészítési idő.
A szedret óvatosan megmosom és rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítővel és forrástól számítva 3-5 percig főzöm, majd hozzáadom a szilvalekvárt. Újraforralástól főzöm még 3-4 percig, hozzáöntöm és elkeverem benne a crème de cassis-t, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem az illatos lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, aztán mennek a kamrapolcra.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

1 megjegyzés:

Seafalcon írta...

1. Mi is csináltunk szilvalekvárt, ahogyan az "így" linken szerepel. Ha előbb olvastam volna, akkor nem égett volna oda a sütőben (nem ismertük az ecetes kiöblítés módszerét).
2. Hát nekem az egyik a tűzhelyen odakozmált. Vajon ettől lett keserű utóíze? És ezzel mit lehet csinálni? (Csatnin gondolkozom, egy édes csípős, kesernyésen...)
3. Van egy kattintásod...