Ringló chutney édesköménnyel, vörösborssal és chilivel |
Holnap szombat, piacnap. Ringlót biztosan veszek attól a
nénitől, akitől a múltkor is vettem a magvaváló, mézédes sárgát lekvárnak, meg
chutney-nak. Utóbbinak a receptjével adós maradtam. Íme:
Hozzávalók:
700 g kimagozott és feldarabolt sárga ringló szilva
1 jókora fej hagyma, vékonyra szeletelve
Hozzávalók:
700 g kimagozott és feldarabolt sárga ringló szilva
1 jókora fej hagyma, vékonyra szeletelve
50 g vaj (+
70 g nádcukor
1 teáskanál őrölt édeskömény
½ teáskanál poivre rouge pondichery (vörösbors a Thiercelin fűszerháztól)*
2 csipet chili szállak
Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan
elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy
elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is
hagyom, míg elkészül a chutney.
A vajon kevergetve megdinsztelem a hagymát, amíg áttetsző
nem lesz. Hozzáadom a kimagozott, feldarabolt ringlót, a mazsolát, a cukrot és a
fűszereket és addig főzöm, amíg sűrű és szirupos nem lesz. Nem kevergetem
túl sokat, csak annyira, hogy ne tapadjon le, mert úgy szép, ha a ringló és a
hagyma nem fő péppé benne. Ha kész, adok hozzá egy extra kiskanál vajat,
hogy szép fényes legyen, az pillanatok alatt beleolvad a forró chutneyba. Még
1X átkeverem, a sterilizált üvegekbe szedem, lezárom, fejtetőre állítom pár
percre, majd visszafordítom, beteszem a már
kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig rájuk sem nézek, aztán
mehetnek a kamrapolcra, felhasználásig. Az első üveggel Nagylány
szülinapján, a hűtőben várakozó szarvas bélszínhez fogjuk fogyasztani.
*A Thiercelin 200 éves francia fűszerház, csúcsminőségű
fűszereket forgalmaznak. A poivre rouge pondichery kicsit édeskés, különleges
ízvilágú bors, desszertekhez is ajánlják.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.