A ráérős vasárnapi tyúk,- vagy kacsasültnek gyorsabb
alternatívája. Egy darabig lehet kulturáltan, késsel-villával fogyasztani,
aztán a kést-villát letéve, a hús maradékát kézbe véve, csontokat szopogatva,
minden megbúvó, ízes húscafatot élvezve, lehet hálát adni, megint egyszerű, de
annál finomabb ebédünk volt.
Hozzávalók 4 főre:
kosztosok étvágyától függően 4, 6 vagy 8 nyúllapocka
1-2 fej hagyma
pár gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
kevés vaj és olívaolaj
Egy méretes lábosban, vagy magas falú serpenyőben
összemelegítem a vajat és olívaolajat, és megfuttatom rajta a szeletelt
hagymát, fokhagymát. Ha már üveges, de még nem kezd pirulni, ráhelyezem a
hagyma ágyra a sóval-borssal fűszerezett nyúllapockákat, ráöntöm a bort és fedő
alatt, lassú tűzön, 30-40 percig (illetve amíg a nyúlhús meg nem puhul)
ráérősen, párolva megsütöm. Szükség esetén öntök hozzá még kevés bort, vagy
vizet.
Jó hozzá bármilyen köret, de a gyerekkori ünnepi ebédek
hangulatára való tekintettel sült krumplival és kovászos uborkával tálaltam.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.