2011. augusztus 26.

Nyúl, egyszerűen



A ráérős vasárnapi tyúk,- vagy kacsasültnek gyorsabb alternatívája. Egy darabig lehet kulturáltan, késsel-villával fogyasztani, aztán a kést-villát letéve, sülthús maradékát kézbe véve, csontokat szopogatva, minden megbúvó, ízes húscafatot élvezve, lehet hálát adni, megint egyszerű, de annál finomabb ebédünk volt.

Hozzávalók 4 főre:
kosztosok étvágyától függően 4, 6 vagy 8 nyúllapocka
1-2 fej hagyma
pár gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
só, frissen őrölt bors
kevés vaj és olívaolaj

Egy méretes lábosban, vagy magas falú serpenyőben összemelegítem a vajat és olívaolajat, és megfuttatom rajta a szeletelt hagymát, fokhagymát. Ha már üveges, de még nem kezd pirulni, ráhelyezem a hagyma ágyra a sóval-borssal fűszerezett nyúllapockákat, ráöntöm a bort és fedő alatt, lassú tűzön, 30-40 percig (illetve amíg a nyúlhús meg nem puhul) ráérősen, párolva megsütöm. Szükség esetén öntök hozzá még kevés bort, vagy vizet.
Jó hozzá bármilyen köret, de a gyerekkori ünnepi ebédek hangulatára való tekintettel sültkrumplival és kovászos uborkával tálaltam.