Szeder-málna-meggy-cseresznye-eper lekvár |
Hozzávalók:
fél kg málna
10 dkg barna nádcukor
1 csomag lekvárzselésítő,
1 üveg (370 ml) natúr eperlekvár
1 nagy üveg (700 ml) cseresznye-meggy lekvár
a chilis változathoz 2 db friss, piros chili
Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan
elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy
elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is
hagyom, míg elkészül a lekvár.
A szedret és málnát óvatosan megmosom (bár ezzel némi ízanyagtól
is megszabadítom) és rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem,
összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítővel és forrástól számítva 3-5 percig
főzöm, majd hozzáadom az eper és a cseresznye-meggy lekvárt. Újraforralástól
számítva kevergetve főzöm még 3-4 percig, hozzáöntöm és elkeverem benne a
rumot, majd a felét átköltöztetem egy másik edénybe és belekeverem az aprított
chilit. Kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és
belemerem az illatos lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre,
majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, aztán
mennek a kamrapolcra.
Egy erdei gyümölcs lekvárom itt.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.