2011. augusztus 4.

Szeder-málna-meggy-cseresznye-eper lekvár

Szeder-málna-meggy-cseresznye-eper lekvár
Az eper, meggy, cseresznye, szeder és málna ritkán érik egyszerre mifelénk, ezért kis cselhez folyamodva főztem ezt a lekvárt. Egy részét chilivel tettem még izgalmasabbá.

Hozzávalók:
1 kg friss szeder
fél kg málna
10 dkg barna nádcukor
1 csomag lekvárzselésítő, 
1 üveg (370 ml) natúr eperlekvár
1 nagy üveg (700 ml) cseresznye-meggy lekvár
0,5 dl rum (nálam fehér baccardi)
a chilis változathoz 2 db friss, piros chili

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A szedret és málnát óvatosan megmosom (bár ezzel némi ízanyagtól is megszabadítom) és rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a nádcukorral, a lekvárzselésítővel és forrástól számítva 3-5 percig főzöm, majd hozzáadom az eper és a cseresznye-meggy lekvárt. Újraforralástól számítva kevergetve főzöm még 3-4 percig, hozzáöntöm és elkeverem benne a rumot, majd a felét átköltöztetem egy másik edénybe és belekeverem az aprított chilit. Kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem az illatos lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig, aztán mennek a kamrapolcra.

Egy erdei gyümölcs lekvárom itt.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.