2011. augusztus 7.

Tonhal „carpaccio”



Hozzávalók:
egy darab vörös tonhal filé
2 ek szezám olaj
2 ek olívaolaj
fehér és fekete szezámmag
frissen őrölt bors
Maldon sópehely
a tálaláshoz zöldsaláta

A szobahőmérsékletű halat kocka alakúra alakítom (a leeső darabokból készülhet tonhaltatár), tekerek rá borsot, minden oldalát bekenem szezám olajjal és meghempergetem a fehér és fekete szezámmag keverékében. Egy serpenyőt kikenek olívaolajjal, amikor már füstöl, pár perc alatt körbepirítom rajta a vaskos filét. 


A tonhalnak egy elfogadható elkészültségi fokozata létezik: véres, mert megsütve kiszárad, azt meg nemszeressem…
Pár perc pihentetés után vékonyan felszeletelem és zöld salátaágyon tálalom, Maldon sópehellyel megszórva.

A METRO Vevőakadémia halas kurzusán készítettem. 


Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

6 megjegyzés:

Eva írta...

Nagyon guszta de ez nem carpaccio hanem tataki.

Gabojsza írta...

Khmmm...ezzel most vitatkoznék:-)
A tataki sütés előtt ecetes pácban csücsül és sütés után gyömbérrel ízesítik. Annyi a közös a tataki-val, hogy azt is füstölésig hevített serpenyőben sütött tonhal.

Eva írta...

Elkészítésében valóban nem egyezik 100%-ban a tatakival, viszont a carpaccio-val sem találok benne hasonlóságot mert az meg teljesen nyers hús vagy hal hajszálvékonyra -szinte átlátszóra - szelve. (A legtöbb helyen lefagyasztják és géppel szeletelik.)

Gabojsza írta...

Ebben igazad van, ezért is tettem a carpaccio elnevezést idézőjelbe. Bár hőkezelve volt, mégis nyers, a szeletelés pedig az átlátszótól...hát vastagabb...:-) Lehet, hogy átnevezem szezámmagos steak-nek:-)

Bombadil Toma írta...

nagyon finom volt...!:))

a carpacciot is hőkezelik néha, nincs semmi kőbevésve. ettem már olaszországban, olyan carpacciot amire éppen csak egy nagyon vékony kéreg volt rápirítva. attól még a hús nyers maradt, át sem melegedett, de a karamellizált kéregtől kapott egy plusz ízt...

trollanyu írta...

Nem tudom kinek van igaza és hogy ez most carpaccio vagy tataki, de istenien néz ki:)