2011. szeptember 29.

Kardamomos, rózsavizes, grapefruitos sárgarépalekvár



Olvastam egy sárgarépalekvár receptet, kardamommal és rózsavízzel volt ízesítve. Na, ez pont nekem való, mostanában bolondulok a kardamomért. Megfőztem, de tettem bele lédús, édes vörös grapefruitot is, igazán kedvemre való lett a végeredmény, még ha kicsit bébipapisabb is a kinézete, mint egy klasszikus lekvárnak. 

Hozzávalók:
2 kg sárgarépa
4 nagy vörös grapefruit, kifilézve
70 dkg demerara nádcukor
fél mokkáskanálnyi őrölt karadamom
100 ml rózsavíz
1 citrom leve és reszelt héja

A sárgarépákat megtisztítom, lereszelem (vagy késes aprítóban végzek vele) és kevés vízben, a grapefruit filékkel, a kardamommal és a cukorral, kevergetve, 15-20 perc alatt puhára párolom. Blenderben vagy botmixerrel pürésítem, belekeverem a citrom reszelt héját és a levét, a rózsavizet, felforralom, belekeverem a zselésítőt és 5 perc alatt összefőzöm. Forrón sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom és 5-10 perc fejre állítás után szárazdunsztban hagyom kihűlni.


1 megjegyzés:

4Gyerek írta...

most ha nem szerválok valahonnan rózsavizet, akkor is müxik?
avagy kérdezzem másképp: elfogadható letykó lesz nélküle is?