2011. október 4.

Sajtos-morzsás brokkoli



Gyakran van, hogy tudom, délben nem lesz ebédszünet, ha sok a tennivaló az irodában. Olyankor hajnalban összedobok valami egyszerűt, amivel a család életben marad, mire rendes, meleg vacsora kerül az asztalra.

Hozzávalók 2-3 főre:
kb fél kiló brokkoli, rózsáira szedve
10-15 dkg reszelt sajt
3-4 ek (házi)zsemlemorzsa
3 dkg vaj
2 dl tejszín
2 tojás
só, frissen őrölt bors

A rózsáira szedett brokkolit (szárával együtt, mert az a legfinomabb) megmosom és roppanós-puhára párolom. Kivajazott sütőtál aljára szórom a fele zsemlemorzsát, elrendezem rajta a brokkolirózsákat. A tojásokat kicsit felverem, sózom, borsozom, belekeverem a tejszínt és a keverékkel leöntöm a sütőtálban várakozó brokkolit. A tetejét beterítem reszelt sajttal, megszórom a maradék zsemlemorzsával (ettől ropogós lesz a sajtkalap), rámorzsolom a vajat és ha azonnal esszük, 20-25 perc alatt megsütöm a 180 fokra előmelegített sütőben, ha „előre dolgozok”, akkor sütés előtt beteszem a hűtőbe, majd frissen sütöm. Húsmentes napra önálló ebéd, vagy vacsora, de köretnek sem utolsó.


8 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Hogyan készítesz házi zsemlemorzsát?
Azt nem fogadom el, hogy a megszáradt kenyérből, mert olyat nem szoktak se árulni, se venni! :)

Gabojsza írta...

Pedig de...be is linkelem:-)
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2010/02/hazi-panirmorzsa.html

Olyan morzsát, ami zsemléből készül...na azt már ritkábban.

gondaanyu írta...

Épp tegnap daráltam le a megmaradt, puskapor száraz kenyér darabokat :)

Bianka írta...

Guszta. Megéri egyébként darálni?

Ryel írta...

Zseniális. A zsemlemorzsát kihagyom és szerintem feldobom egy kis csirkehússal, de ez lesz a vacsorám ma este. :)

Gabojsza írta...

Egészségedre!:-)

P H Erika írta...

Én is darálom a száraz kenyeret. Sokkal jobb, mint a zsemléből, mert a zsemle nem olyan jó tartású, mint a kenyér. Sokkal puhább, jobban magába szívja a zsíradékot is. A kenyérpanír ropogósabb. Próbáljátok ki. Üdv.

Ryel írta...

Nagyon finom lett. Ugyan a zsemlemorzsát kihagytam és a só helyett parmezánt szórtam bele, meg fel akartam dobni még egy kis bébirépával amit elfelejtettem, de isteni ötlet volt. Köszönöm.