2011. szeptember 25.

Grillezett halak, a tenger partján


Kései nyaralás, kettesben ÉP-vel. Pár nap az egész, de hónapokra feltölt…


Ránckisimító, lélekemelő nyaralás ez, reggelire öbölben elfogyasztott burekkel, 


napozással, pancsolással, bolondozással, 


jóízű délutáni alvásokkal, nagy beszélgetésekkel, finom vacsorákkal, jéghideg rozé pezsgőkkel. 


Jelentősen javítottuk az éves hal és tengeri herkentyű fogyasztási statisztikánkat. Az egyik legjobb vacsoránk: a tenger partján, egy sziklán felállított,


ÉP által gyártott mini grillsütőn sütöttünk makrélát és aranydurbincsot (orada). 


A grillezett makréla minden tengerparti nyaralás kötelező kelléke, aranydurbincsot most ettünk először, az egyik legízletesebb hal, amit ezidáig kóstoltunk, a gerincét könnyű eltávolítani, szinte szálkamentes.

Az orada (aranydurbincs) tengeri hal, kopoltyúfedőjén hosszúkás aranyszínű sáv vonul végig, homlokán aranysárga szalagot visel, oldalain pedig aranyfényű sávok futnak. A halpiacon kérésünkre megpucolták, és kibelezték a halakat, így azzal már nem kellett bajlódni:-) A tisztított halat megmostam, kívül-belül sóztam-borsoztam, a hasukba tettem egy-egy ág rozmaringot (a szállásunk teraszát szegélyező sövényből), friss petrezselymet és citromszeletet, majd faszén parázson meggrilleztük.


Sülés közben (rozmaringággal) megkenegettem olívaolajjal, meglocsoltam pezsgővel.


Ugyanígy jártam el a makrélákkal is,


Amikor készen voltak, olívaolajjal meglocsolva, citrommal megspriccelve, muzsdéjjal, édesköményes salátával ettük.

Még több kép és beszámoló (nem csak a nyaralásról) a Facebook oldalamon.

10 megjegyzés:

Selectfood írta...

Szia Gabojsza! Az orada az aranydurbincs vagy más néven royal durbincs. ;o)

4Gyerek írta...

na, orada-ként még nem ismertem.
bíztos tudod, errefele a boltban dorada néven fut.
és olyan, de olyan finom, és klasszul adható kiskorúaknak is.

Selectfood pedig megelőzött, aranydurbincsként ismerjük mi is.

off. azóta is az hatalmas mennyiségű rozmaring lebeg a szemeim előtt.
nekem mini cserépben, girhes-pálcikavékony példányok csak sínylődnek.

Gabojsza írta...

Selectfood, köszi az infót, legalább tudom, milyen néven keressem a Metro-ban:-)
Éva, dorada-t én is halottam, aranydurbicsot is, de most kóstoltuk első alkalommal. A rozmaringsövény pedig elképesztő, biztosan jót tesz neki az itteni sós, párás levegő...

Selectfood írta...

Nincs mit! Portugálul is dorada a neve.
Itthon én is a Metróban szoktam venni, elég jó minőségű, da azért nem olyan mint az extra friss halpiaci. A Rozmárnál is be lehet szerezni gyorsfagyasztottat.

Bianka írta...

Hűűű irigylésre méltó

Flögi írta...

Hú, hát ezt nagyon irígylem, isteni lehetett, grillen még finomabb, mint sütőben. Én halimádó vagyok, a dorada a kedvencem (aprópó, nálad lemarad a kép felett a d betű belőle). Nálam itt: http://eletemmuenchenben.blogspot.com/2010/12/hal-es-garnelak-elkeszitese.html

Gabojsza írta...

Flögi a "D" betű nem maradt le, a horvátoknál orada a neve, d nélkül:-)

Ernő írta...

Amit a metroban vásároltok az biztosan hizlalt orada, legjobb ha a halászoktól vásároltok oradat( természetesen ha nyaralni mentek), de ennek általában legalább dupla ára van

Ernő írta...

Csak annyit szerettem volna még mondani, hogy ha tengeri halat süttök grillen , a legjobb ha sima napraforgó olajat használtok a sütéshez és a tálalásnál öntitek nyakon a halakat hidegen sajtolt olívaolajjal. Ha olívaolajat használtok sütéshez ,a hal keserű lesz

Notburga írta...

Ez a durbincs, ez a durbincs... ez mindig jöhet! Igaz, most a napsütés és tengerzúgás hiányzik.