2011. szeptember 20.

Cukormentes, tartósítószer-mentes sült szilvalekvár


Életem legjobb szilvalekvárja! Vaníliával, kardamommal és citrommal, sütőben sütve. Semmi zselésítő, semmi tartósítószer, minimális munka, natúr, tömény gyönyör! Ha a szilva elég édes, cukor sem kell bele, amúgy lehet édesíteni, én leginkább mézzel tenném. A szilva Édesanyám kertjében termett, vasárnap szedtük.


Hozzávalók:
4 kg szilva (mag nélkül mérve)
1-2 ek almaecet
8 szem zöld kardamom, mozsárban megtörve, vagy negyed mokkáskanálnyi őrölt kardamom
3 dl jó minőségű vörösbor (készítettem már vörösbor nélkül is)
2 rúd vanília
1 teáskanál őrölt fahéj és ugyanennyi őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja és leve

A legnagyobb, magas falú (rozsdamentes) sütő-tepsim aljára locsolok egy kevés almaecetet, körbeforgatom a tepsiben, hogy egy vékony filmréteg keletkezzen a belső falain és alján, ez akadályozza meg, hogy odaégjen a szilva, sülés közben.
A szilvát kimagozom, és egy tálban összekeverem a borral. A vanília rudakat felhasítom, kikaparom a magjait és a kikapart rudakkal együtt szintén a szilvához adom. A kardamom magokat mozsárban megtöröm és azt is belekeverem, elkeverem benne a citromlevet és reszelt citromhéjat is, a fahéjjal ls gyömbérporral együtt. Beleteszem a fűszeres szilvát a tepsibe, betolom a sütőbe kb. 110 fokra és békén is hagyom 5-6 óra hosszat, közben végzem a dolgom. Ha sok leve marad sütés után, vagy elégedetlen vagyok a sűrűségével, átköltöztetem az egészet egy rozsdamentes edénybe és a tűzhelyen addig főzöm, amíg a leve elpárolog és szépen besűrűsödik (itt már állandóan kell kevergetni, mert pöfög és leéghet, ha nem figyelek rá). Ez idő alatt a még mindig 110 fokos sütőben csírátlanítom az alaposan elmosott lekváros üvegeket és kupakjaikat.
Ha kész a lekvár, a csíramentesített üvegekbe szedtem, lezárom, fejtetőre állítom, pár perc után talpra állítva szárazdunsztba teszem (kosárba, plédek közé, vagy a kihűlő félben lévő sütőbe), ott hagyom másnapig, majd irány a kamrapolc.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közönségéhez.