Életem legjobb szilvalekvárja! Vaníliával, kardamommal és citrommal, sütőben sütve. Semmi zselésítő, semmi
tartósítószer, minimális munka, natúr, tömény gyönyör! Ha a szilva elég édes,
cukor sem kell bele, amúgy lehet édesíteni, én leginkább mézzel tenném. A
szilva Édesanyám kertjében termett, vasárnap szedtük.
Hozzávalók:
4 kg szilva (mag nélkül mérve)
4 kg szilva (mag nélkül mérve)
1-2 ek almaecet
8 szem zöld kardamom, mozsárban megtörve, vagy negyed mokkáskanálnyi őrölt kardamom
2 rúd vanília
1 teáskanál őrölt fahéj és ugyanennyi őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj és ugyanennyi őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja és leve
A legnagyobb, magas falú (rozsdamentes) sütő-tepsim aljára
locsolok egy kevés almaecetet, körbeforgatom a tepsiben, hogy egy vékony
filmréteg keletkezzen a belső falain és alján, ez akadályozza meg, hogy
odaégjen a szilva, sülés közben.
A szilvát kimagozom, és egy tálban összekeverem a borral. A
vanília rudakat felhasítom, kikaparom a magjait és a kikapart rudakkal együtt
szintén a szilvához adom. A kardamom magokat mozsárban megtöröm és azt is belekeverem, elkeverem benne a citromlevet és reszelt citromhéjat is, a fahéjjal ls gyömbérporral együtt. Beleteszem a fűszeres
szilvát a tepsibe, betolom a sütőbe kb. 110 fokra és békén is hagyom 5-6 óra
hosszat, közben végzem a dolgom. Ha sok leve marad sütés után, vagy elégedetlen
vagyok a sűrűségével, átköltöztetem az egészet egy rozsdamentes edénybe és a
tűzhelyen addig főzöm, amíg a leve elpárolog és szépen besűrűsödik (itt már
állandóan kell kevergetni, mert pöfög és leéghet, ha nem figyelek rá). Ez
idő alatt a még mindig 110 fokos sütőben csírátlanítom az alaposan elmosott
lekváros üvegeket és kupakjaikat.
Ha kész a lekvár, a csíramentesített üvegekbe szedtem,
lezárom, fejtetőre állítom, pár perc után talpra állítva szárazdunsztba teszem
(kosárba, plédek közé, vagy a kihűlő félben lévő sütőbe), ott hagyom másnapig,
majd irány a kamrapolc.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közönségéhez.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közönségéhez.