A padlizsános zakuszka sem lett trónfosztott, de ezt is ki kellett próbálnom. Finom kis kenyérre való kence lett és
jó megoldás arra az esetre, ha a kert ontja a cukkini és tök termést, de a
fagyasztó már tele tökfőzeléknek valóval.
Hozzávalók, tisztítva mérve:
1,8 kg főzőtök (vagy cukkini)
500 g vöröshagyma
300 g sárgarépa
300 g kaliforniai, pritamin, vagy kápia paprika
3-4 gerezd fokhagyma
900 g paradicsom
friss chili, vagy őrölt csípős fűszerpaprika, ízlés szerint
(opcionális)
csipetnyi cukor
1 evőkanál só
130 ml olaj
A hagymát megpucolom és nagyon apróra felkockázom. A paradicsomot
megmosom és ledarálom, vagy robotgéppel pépesítem. A tököt meghámozom (a cukkinit
nem kell hámozni), a paprikát megmosom, kicsumázom, a répát meghámozom, majd
apró lyukú reszelőn lereszelem a zöldségeket. A zúzott fokhagymát, a sót, csipet
cukrot hozzáadom és jól összekeverem. Ha csípőset is teszek bele, azt is most
adom hozzá.
A hagymát megdinsztelem az olívaolajon, hozzáadom a
zöldséges keveréket és mérsékelt tűzön kb 45-50 percig, kavargatva főzöm, míg
jó krémes nem lesz. Sterilizált üvegekbe szedem, lezárom, fejjel lefelé
fordítom pár percre, majd száraz dunsztban (paplanok között) hagyom teljesen
kihűlni.
Köszönet az ötletért Horváthné Tímeának!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.