2017. szeptember 13.

Tök zakuszka


A padlizsános zakuszka sem lett trónfosztott, de ezt is ki kellett próbálnom. Finom kis kenyérre való kence lett és jó megoldás arra az esetre, ha a kert ontja a cukkini és tök termést, de a fagyasztó már tele tökfőzeléknek valóval.

Hozzávalók, tisztítva mérve:
1,8 kg főzőtök (vagy cukkini)
500 g vöröshagyma
300 g sárgarépa
300 g kaliforniai, pritamin, vagy kápia paprika
3-4 gerezd fokhagyma
900 g paradicsom
friss chili, vagy őrölt csípős fűszerpaprika, ízlés szerint (opcionális)
csipetnyi cukor
1 evőkanál só
130 ml olaj

A hagymát megpucolom és nagyon apróra felkockázom. A paradicsomot megmosom és ledarálom, vagy robotgéppel pépesítem. A tököt meghámozom (a cukkinit nem kell hámozni), a paprikát megmosom, kicsumázom, a répát meghámozom, majd apró lyukú reszelőn lereszelem a zöldségeket. A zúzott fokhagymát, a sót, csipet cukrot hozzáadom és jól összekeverem. Ha csípőset is teszek bele, azt is most adom hozzá.
A hagymát megdinsztelem az olívaolajon, hozzáadom a zöldséges keveréket és mérsékelt tűzön kb 45-50 percig, kavargatva főzöm, míg jó krémes nem lesz. Sterilizált üvegekbe szedem, lezárom, fejjel lefelé fordítom pár percre, majd száraz dunsztban (paplanok között) hagyom teljesen kihűlni.

Köszönet az ötletért Horváthné Tímeának!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.