Anyósomnak híresen jó volt a csalamádéja. Édesanyám a mai
napig az ő receptje szerint készíti, ennek a változatnak is az volt az alapja,
csak én kevesebb cukrot teszek bele, és nem nátrium-benzoáttal, hanem
borkősavval tartósítom, mert a borkősav veszélytelen anyag, több
gyümölcs természetes alkotóeleme, lényegében mennyiségi korlátozás nélkül
használható. A szalicilt a nagyipari termelésben már betiltották, a
nátrium-benzoát is veszélyes anyag.
Fűszer nincs a csalamádémban, de nekünk nem is hiányzik belőle. Egyszerű, mint a faék, és abbahagyhatatlanul finom!
Fűszer nincs a csalamádémban, de nekünk nem is hiányzik belőle. Egyszerű, mint a faék, és abbahagyhatatlanul finom!
Hozzávalók:
2 kg káposzta (2 kisebb fej)
2 kg uborka
2 kg káposzta (2 kisebb fej)
2 kg uborka
1 kg sárgarépa
1 kg vöröshagyma
1 kg kápia paprika
3 dl 10%-os ecet
30 dkg cukor
10 dkg só (semmiképpen nem jódozott! , én parajdit használok)
1 mokkáskanál borkén
1 mokkáskanál borkősav
1 kg vöröshagyma
1 kg kápia paprika
3 dl 10%-os ecet
30 dkg cukor
10 dkg só (semmiképpen nem jódozott! , én parajdit használok)
1 mokkáskanál borkén
1 mokkáskanál borkősav
Minden zöldséget vékonyra gyalulok és egy méretes edényben jó alaposan összeforgatom
a többi hozzávalóval. 12-16 órát hagyom állni, közben néha átforgatom, majd
sterilizált üvegekbe teszem és a saját lével felöntöm. Tetőt rácsavarom és már
mehet is a kamrába.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.