2014. július 15.

Nespresso kávés hamburger

2010 decemberében lettem boldog Nespresso kávégép tulajdonos. Azóta az irodába is vettünk egy Nespresso kávégépet, és bárhová utazom, cipelem magammal az itthonit, mert annyira megszoktam a kávé ízét, hogy minden reggel élvezni akarom. A Nespresso  meghívásos receptversenyt hirdetett 10 gasztrobloggernek (én is köztük voltam), egy szép napon csengetett a futár és autogramért cserében átnyújtott egy csini szalaggal átkötött naaagy fekete dobozt, amit legalább akkora izgalommal bontottam ki, mint gyerekkoromban a karácsonyi ajándékot. 


Volt benne egy tűzpiros kávégép hordozható válltáskában (ejjj, ha lenne egy ilyenem, mennyivel könnyebben cipelném mindenhová a Nespresso gépem... de ezt sajnos vissza kell adnom), pár csomag kávé, sok izgalmas fűszer, amivel akár sós, akár édes étel születhet, kötény, Nespresso magazin, miegymás... klassz kis csomag. Napokig csak gyönyörködtem benne, de mivel közeledett a határidő, kipakoltam és felhasználtam belőle a játékszabályzat szerint 4 fűszert, meg egy kávét. Lett belőle egy igazán izgalmas fűszerezésű hamburger.


Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darált marha hátszín
1 adag kávés fűszerkeverék
1 fej salotta hagyma, aprítva

a kávés fűszerkeverékhez:
fél kapszula Nespresso Arpeggio kávé
2 mokkáskanál citrombors
1 csapott mokkáskaná római kömény
2 mokkáskanál Maldon füstölt só
1 csapott mokkáskanál muscovado nádcukor
fél mokkáskanák kakaó
fél mokkáskanál mustárpor
1 csapott mokkáskanák őrölt koriander
csipetnyi cayenne bors

továbbá:
4 db (házi) hamburger zsemle
(házi) ketchup, mustár, majonéz
szeletelt paradicsom és lilahagyma
zöld saláta, szeletelt sajt (opcionális)

A kávés fűszerkeverék hozzávalóit jól összekeverem, majd beledolgozom a darált marhahúsba a finomra aprított salottával együtt. Ha már egynemű a massza, letakarva, hűtőszekrényben hagyom fél órát pihenni, majd 4 húspogácsát formázok belőle és forró serpenyőben (vagy grillen), oldalanként 3-4 perc alatt megsütöm (ha nincs teljesen átsütve, sokkal szaftosabb a húspogácsa).
A (házi) hamburger zsemléket kettévágom, a vágott felét enyhén megpirítom, majd szeletelt hagymával, paradicsommal (zöld salátával), ízlés szerint majonézzel, ketchuppal, mustárral összeállítom a hamburgert. Azonnal tálalom.